Εκλεισε Ποντιακα το Θερινο προγραμμα του Πανεπιστημιου της Γραναδας στη Δραμα

Ο Mehmet Akif Yıldırım, με ποντιακές ρίζες από την Τραπεζούντα, έπαιξε λύρα και τραγούδησε ποντιακά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια μοναδική εμπειρία επιφύλασσε για όσους συμμετείχαν στο 10o Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού, το οποίο διοργανώνει το Πανεπιστήμιο και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας που έλαβε χώρα στη Δράμα από τις 11 έως τις 23 Ιουλίου 2022 η τελετή λήξης του.

Στα γλωσσικά μαθήματα και στα εργαστήρια μετάφρασης δίδαξαν καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής και του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας, και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Έτσι λοιπόν, όπως μας ενημερώνει διαδικτυακά ο κ. Βασίλης Ριτζαλέος, η τελετή, που έλαβε χώρα το Σάββατο, έκρυβε αρκετές εκπλήξεις και προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλους.

Και αυτό γιατί ο Mehmet Akif Yıldırım, με ποντιακές ρίζες από την Τραπεζούντα, έπαιξε λύρα και τραγούδησε ποντιακά για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Συζητώντας μαζί του ανακάλυψε πως οι οικογένειές τους έφυγαν από τον Πόντο την ίδια εποχή, στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878. Οι πρόγονοί του κ. Ριτζαλέου, από την πλευρά της μητέρας του, στη νότια Ρωσία ενώ οι δικοί του στην Κωνσταντινούπολη.

Άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας, τους συγκίνησε με την αγάπη του στην ποντιακή παράδοση, και τον συνόδεψαν στο τραγούδι φοιτητές από την Γεωργία, τη Σερβία και την Ισπανία, όλες και όλοι άριστοι γνώστες της ελληνικής γλώσσας.

Ο κ. Ριτζαλέος εκφράζει ευχαριστίες στον (και) Δραμινό καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Γρανάδα κ. Μόσχο Μορφακίδη και τους συνεργάτες του, ανάμεσα στους οποίους ο Θανάσης Κούγκουλος, για την ευκαιρία που τους έδωσαν να γνωρίσουν και να συζητήσουν με τους εξαιρετικούς φοιτητές τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.