Εκδηλωση τιμης στη μνημη του καθηγητη Ζηση Παπαδημητριου απο τον Δημο Τεμπων

Περιδιαβάζοντας σήμερα στον ηλεκτρονικό τύπο πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Τεμπών θα τιμήσει τον Γοννιώτη καθηγητή, Ζήση Δ. Παπαδημητρίου με εκδήλωση που θα γίνει στις 3 Σεπτέμβρη 2016 και ώρα 8:00 μ.μ. μπροστά από την Πινακοθήκη Γόννων, στον πεζόδρομο.
 
Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής Ζήσης Παπαδημητρίου είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Θράκη, καθώς δίδαξε στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης(ΔΟΣΑ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης επί προεδρίας Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου, με τον οποίο διατηρούσαν αδελφικές σχέσεις. Και όχι μόνον, αφού ο αείμνηστος καθηγητής ήταν πολύτιμος συνεργάτης και του «Παρατηρητή της Θράκης» με κείμενα που καθόλη τη διάρκεια της ζωής του μας έστελνε προς δημοσίευση, θεωρώντας ότι ο περιφερειακός τόπος μπορεί να έχει τη δική του συνεισφορά στον πολιτικό και κοινωνικό εξορθολογισμό της καταρρέουσας πατρίδας. 

Η ζωή και το έργο του 

Ο Ζήσης Παπαδημητρίου είχε γεννηθεί το 1939 στους Γόννους, σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου και του Αμβούργου και υπήρξε ερευνητής για 12 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.
 
Ήταν ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γνωστός στο πανελλήνιο για τις κοινωνικοπολιτικές απόψεις του, τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα γερμανικά και τα αγγλικά, ενώ μεταφράσεις έργων του κυκλοφόρησαν, επίσης, στα ιταλικά και τα ιαπωνικά. Ανάμεσά τους «Ο ευρωπαϊκός ρατσισμός εισαγωγή στο φυλετικό μίσος, ιστορική, κοινωνιολογική και πολιτική μελέτη», «Μεταμοντέρνα αδιέξοδα», «Στον αστερισμό της αβεβαιότητας», «Να εμποδίσουμε την καταστροφή. Μανιφέστο για μία Ευρώπη της Ισότητας» και άλλα.
 
Το τελευταίο πόνημά του είναι το βιβλίο «Τέμπη: το ενδιαίτημα των νυμφών», αφιερωμένο στην ανάδειξη «της ψυχής του τόπου του». 

Η εκδήλωση του δήμου Τεμπών 

Η εκδήλωση στους Γόννους θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Δημάρχου Τεμπών, Κώστα Κολλάτου και θα ακολουθήσουν ομιλίες του Δημήτρη Ζ. Γουγουλιά με θέμα «Ο Ζήσης Παπαδημητρίου 1939-2015», του εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστα Σπανού, με θέμα «Η αγάπη του Ζήση για την τοπική Ιστορία», της Επιστημονικής Συνεργάτιδας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας – Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Καστοριάς, Δρ. Αναστασίας Δεληγκιαούρη, με θέμα «Το συγγραφικό έργο του Ζήση Παπαδημητρίου και η συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα», του καθηγητή Κώστα Συρμακέζη, με θέμα «Μια κουβέντα με τον Ζήση» ενώ τον επίλογο θα κάνει η Κριστιάνε Παπαδημητρίου.
 
Θα ακολουθήσουν η προβολή της αρχαιολόγου, Βάσως Πανάγου με θέμα «Η πολιτιστική δράση του Ζήση Παπαδημητρίου στην περιοχή» και θα ακουστούν τέσσερα τραγούδια για τον Ζήση από τη Μουσική Σχολή Δήμου Τεμπών.
 
Η εκδήλωση θα κλείσει με μια Μουσική βραδιά στην κεντρική πλατεία των Γόννων από «τους Μουσικούς της Αυλής», τους μουσικούς που διαχρονικά έπαιξαν στην αυλή του Ζήση και στα εγκαίνια των εκθέσεων που οργανώθηκαν εκεί. Συμμετέχουν οι μουσικοί : Κοκκινόπουλος Κώστας – ντραμς, Κολτσίδας Χρήστος – μπουζούκι, Κράγιας Παναγιώτης – τραγούδι, Λάμπρου Κώστας – κιθάρα τραγούδι, Ντάγιας Στέλιος – τουμπερλέκι τραγούδι, Σταμελόπουλος Στάθης – μπαγλαμάς τραγούδι, Τσιαπλές Βαγγέλης – μπουζούκι και Χατζής Νίκος – κιθάρα τραγούδι.
 
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει η μαθήτρια του Λυκείου Γόννων, Λαμπρινή Παπαδόντα. 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.