«Εκατη-Ars poetica»: Ενα νεο λογοτεχνικο σταυροδρομι

Απαρατήρητα

Κατά τις ηλεκτρονικές μας περιδιαβάσεις βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την υλοποίηση μιαςιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας ιδέας, η οποία στοχεύει στην προβολή της νεοελληνικής ποίησης στον ισπανόφωνο κόσμο, αλλά και στην παρουσίαση της ισπανόφωνης και ξένης ποίησης στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Αναφερόμαστε στη δημιουργία του περιοδικού «Εκάτη-ArsPoetica» μέσω του οποίου θα δημοσιεύονται ποιήματα, διηγήματα, μικρά πεζά, θεωρητικά κείμενα, κυρίως για την ποίηση, επιστημονικά άρθρα για τη λογοτεχνία, με βάση  το αναγνωρισμένο διεθνώς «τυφλό σύστημα» κριτών και, σποραδικά, κριτικές ποιητικών βιβλίων. Τα ποιήματα θα δημοσιεύονται δίγλωσσα και μεταφρασμένα από έμπειρους μεταφραστές, Έλληνες και ισπανόφωνους κυρίως.

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Καραγιάννης, ο οποίος είναι ποιητής, δοκιμιογράφος μεταφραστής και ισπανιστής, διευθύνει τη Διεθνή Επιθεώρηση Ποίησης, Διηγήματος και Θεωρίας της ποίησης «Εκάτη-Ars Poetica» και την ομώνυμη σειρά βιβλίων ποίησης και θεωρίας της ποίησης των εκδόσεων «Εκάτη». Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού αποτελείται από ποιητές εγνωσμένου κύρους, λατινοαμερικανούς και Ισπανούς, καθώς και από Έλληνες και ισπανόφωνους ακαδημαϊκούς με μακρόχρονη προσφορά στην ποίηση και τη λογοτεχνία.

Ειδικότερα,στα μέλη της επιτροπής ανήκουν οι:Θεοδούλη Αλεξιάδου, η οποία είναι Δρ. του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και μέλος ΕΔΙΠ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ρήγας Καππάτος, που είναι ποιητής, μεταφραστής και ισπανιστής, Στέλιος Καραγιάννης, που είναι ποιητής, Δρ. Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων της Γρανάδας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο οποίος είναι Καθηγητής  Εφαρμοσμένης Μεταφρασεολογίας και Ισπανικής Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ισπανιστής  και μεταφραστής, Χιλντεμπράντο Πέρεθ Γκράντε που είναι ποιητής, μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων του Περούκαι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Σαν Μάρκος, Μάρκο Μάρτος, ο οποίος είναι ποιητής και δοκιμιογράφος, Πρόεδρος της Ακαδημίας της Γλώσσας του Περού και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Σαν Μάρκος,Βασιλική Ράπτη, που είναι Δρ. Συγκριτικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίουτης Ουάσινγκτον και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Harvard, Χόρχε Εδουάρδο Αρεγιάνο που είναι ποιητής και Δοκιμιογράφος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νικαράγουας,και μέλος της Ακαδημίας της Γλώσσας της Νικαράγουας, Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο, που είναι ποιητής, δοκιμιογράφος, ελληνιστής, και Δρ. του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, Χρήστος Νικολάκης, ο οποίος είναι  εκδότης των Εκδόσεων «Εκάτη».

Η οικογένεια του «Παρατηρητή της Θράκης» εύχεται καλές και δημιουργικές συνέχειες στους ανθρώπους του περιοδικού αλλά και στους αναγνώστες του, και επιφυλάσσεται για τις όμορφες καλλιτεχνικές του συνέχειες. Γιατί αυτό είναι και το νόημα της λογοτεχνίας, να ταξιδεύει από και προς κάθε κατεύθυνση.

*Μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστολόγιο στη διεύθυνση https://bit.ly/37BAQR4.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.