«Εφυγε» πληρης ημερων ο Σουλειμαν Ντεμιρελ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία, 91 ετών άφησε στην αρχή την εβδομάδας ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας αυτής αλλά και όχι μόνο.
 
Από το 1965, ο Ντεμιρέλ κυβέρνησε την Τουρκία για περισσότερο από 11 χρόνια ως επικεφαλής επτά κυβερνήσεων, ενώ στην συνέχεια κατέλαβε το αξίωμα του προέδρου από το 1993 ως το 2000. Ο Ντεμιρέλ υπήρξε ένας από τους πιο «χαρισματικούς» ρήτορες της πολιτικής ζωής της γείτονα χώρας των τελευταίων δεκαετιών, ενώ οι πολιτικοί του οπαδοί του είχαν προσδώσει το προσωνύμιο «Μπαμπάς».
 
Kαταγόμενος από μια αγροτική οικογένεια στη δυτική τουρκική επαρχία της Ισπάρτα, ο Ντεμιρέλ γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1924, και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Πρωτοήλθε στην εξουσία ως επικεφαλής του κόμματος Δικαιοσύνης στις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πέντε χρόνια μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960, ενώ μετά από μία μακρά περίοδο παραμονής του στην εξουσία, το πολιτικό του «τέλος» ήρθες το 2002 από τον Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ο Ντεμιρέλ πέθανε την Τετάρτη στο Νοσοκομείο Γκιουβέν της Άγκυρας, έπειτα από μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το οποίο επικαλέστηκε νοσοκομειακές πηγές. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.