«Εφυγε» πληρης ημερων η Κιζαριωτισσα, γεννηθεισα στο Σοχουμ, γιαγια Φυλη

Απαρατήρητα

Το σύνολο των Κιζαριωτών του νομού Ροδόπης αποχαιρέτησαν χθες την γηραιότερη κάτοικο του χωριού, την κ. Ευμορφύλη Διαμαντίδου-Ταυρίδου, την γιαγιά Φύλη όπως την ονόμαζαν, η οποία έφυγε πλήρης ημερών στα 98 της χρόνια.

Την είδηση μοιράστηκε μαζί μας ο κ. Γιάννης Παγκοζίδης ο οποίος σημείωσε πως μέχρι τέλους η γιαγιά Φύλη είχε μαζί της τα κορίτσια της, εγγόνια, δισέγγονα, τρισέγγονο και κυρίως την αγάπη όλου του χωριού, που θρηνεί  την απώλειά της.

Η κ. Ευμορφίλη Διαμαντίδου-Ταυρίδου ήταν η γηραιότερη κάτοικος του χωριού, γεννημένη στο Σοχούμ της Ρωσίας, όπου κατέφυγαν οι Έλληνες του Πόντου το 1925, λόγω των γεγονότων και των διωγμών από τα χωριά της Τραπεζούντας.

Όπως έγραψε στο βιβλίο του με τίτλο «Το χωριό μ’ το Κίζαρι» ο κ. Μιχάλης Διαμαντίδης οι Έλληνες του Πόντου έφτασαν στο Σοχούμ της Ρωσίας στα τέλη του 1925 από όπου και αναχώρησαν με  το καράβι «Άγιος Χαράλαμπος» για να φτάσουν μετά κόπων και βασάνων στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. «Εκεί αντιμετώπισαν άλλα προβλήματα με τις αρρώστιες που επικρατούσαν και με τον προβληματισμό της μόνιμης εγκατάστασης. Στην Καλαμαριά έμειναν για ένα δεκαπενθήμερο και αφού δημιουργήθηκε επιτροπή για να βρει μόνιμο τόπο εγκατάστασης επελέγη το Κίζαρι, το πιο ορεινό μέρος γιατί ήταν πλούσιο σε νερά και ήταν μακριά από αρρώστιες. Πέρασαν τόσα εύφορα μέρη στον κάμπο και παραθαλάσσια επέλεξαν να εγκατασταθούν στο Κίζαρι τον Φλεβάρη του 1926. Ήταν πενήντα δύο οικογένειες και αριθμούσαν 223 άτομα. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα ονομαστικά και κατά οικογένειες».

Ανάμεσα σε αυτούς και η οικογένεια της γιαγιάς Φύλης, που αποτελούσε μέχρι χθες ζωντανή μνήμη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου.

Καλό της Παράδεισο! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.