Εφυγε απο τη ζωη ο Επιτιμος διδακτορας του ΤΙΕ Benjamin Hendrickx

Απαρατήρητα

Ένας σπουδαίος Βέλγος Φιλέλληνας, ο καθηγητής Benjamin Hendrickx  έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών. Τον εκλιπόντα είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε και στον τόπο μας αφού τον Οκτώβρη του 2018 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Εξ ου και το Τμήμα εξέδωσε ψήφισμα μέσω του οποίου εκφράζει «τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήρια του Τμήματος στους οικείους του και στην ακαδημαϊκή του οικογένεια».

Συλλυπητήρια ανακοίνωσε εξέδωσε και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, καθώς ο εκλιπών ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της και για μεγάλο χρονικό διάστημα διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος της Νότιας Αφρικής.

O Benjamin Hendrickx σπούδασε Αρχαία, Μεσαιωνική και Βυζαντινή Ιστορία και Πολιτισμό καθώς επίσης Παιδαγωγική και Φιλοσοφία (Cand., Lic., Scient. Lic., Aggreg.) στο Πανεπιστήμιο της Λουβαίνης (Louvain) (1958- 1964). Το 1970 έλαβε το Ph. D από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), ήταν επιμελητής έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού “Εκκλησιαστικός Φάρος” (Αλεξάνδρεια/Γιοχάνεσμπουργκ), διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανο-Ελληνικών Σπουδών (Γιοχάνεσμπουργκ), πρόεδρος των Ελληνικών Αρχείων της Νότιας Αφρικής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών στη Νότια Αφρική. Ειδικευόταν στην ιστορία της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ώθηση στην έρευνα των ελληνο-αφρικανικών (υπο-σαχάρειων) σχέσεων με ειδική αναφορά στον Μεσαίωνα και στα Αφρικανό- Βυζαντινά.

Είχε λάβει διεθνή βραβεία και χορηγίες μεταξύ των οποίων το Βελγικό Βραβείο Christoffel Plantin, το Χρυσό Σταυρό (α’ κατηγορία) του Αγίου Μάρκου (Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας) και χορηγία από το Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάση (α’ Τάξεως). Εκτός από τα βιβλία και τα άρθρα του, έχει επίσης συμβάλλει με λήμματα στο Εγκυκλοπαιδικό Προσωπογραφικό Λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού (Αθήνα), στο Λεξικό της Βυζαντινής Πελοποννήσου (Αθήνα) και στο Lexikon der Byzantinistik (Άμστερνταμ).

Κατόπιν αξιολόγησης του επιστημονικού του έργου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Νότιας Αφρικής, είχε αναγνωριστεί ως ερευνητής διεθνούς κύρους και ως αυθεντία στον τομέα του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.