Ευχαριστουμε… για τις συμβουλες!

Απαρατήρητα

Η φιλοξενία ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα στην εφημερίδα μας υπάρχει από τα πρώτα έτη κυκλοφορίας της. 29 χρόνια μετά αυτή η φιλοξενία συνεχίζει να υφίσταται. Δεν είναι μια τυχαία επιλογή, ούτε γίνεται από κάποιο καπρίτσιο. Είναι μια επιλογή που πάρθηκε συγγνωστά και πιστεύουμε πως έχει πολλαπλώς συνεισφέρει στην αλληλοκατανόηση και τον διάλογο των δύο σύνοικων στοιχείων με όρους σεβασμού της ετερότητας και όχι επιβολής μιας κυρίαρχης άποψης.

Αυτή βέβαια είναι η δική μας αποτίμηση των πραγμάτων. Και όπως είναι φυσικό αυτή την αποτίμηση δεν την ασπάζονται όλοι. Έτσι με την ολοένα και αυξανόμενη είσοδο των ΜΜΕ στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επόμενο αυτή η διαφωνία να περνά και στους εν λόγω διαύλους. Και επειδή ακριβώς η αλληλεπίδραση εκεί είναι και γρηγορότερη και ενεργητικότερη, στην ημερήσια διάταξη των ειδήσεων που φιλοξενούμε στην τουρκική γλώσσα υπάρχουν σχόλια αναγνωστών (αν και έχουμε αμφιβολίες για αυτό) που φροντίζουν να μας συμβουλέψουν προκειμένου να «βελτιώσουμε» τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον τόπο στον οποίο ζούμε και τους ανθρώπους του.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα «Γράψε ελληνικά.στην Ελλάδα εισαι» (sic) και «Να υπενθυμίσουμε στον παρατηρητή πως είναι Έλληνες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και έχουν ελληνική ταυτότητα και η επίσημη γλώσσα είναι τα ελληνικά»  (επίσης sic), που διαβάσαμε χθες. Τους ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές τους και που μπήκαν στον κόπο να μας γράψουν τα σχόλια τους. Να ξέρουν ότι τους δίνουμε τόση σημασία όση ο Εσκιμώος στο ψυγείο. Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.