Ε, δεν ειναι και για πανηγυρισμους…

Με πανηγυρισμούς, λέει, υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών οι Ολλανδοί. Ανακουφισμένοι, λέει, οι ευρωπαίοι ηγέτες από το αποτέλεσμα έστειλαν τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματά τους στον Μαρκ Ρούτε, επικεφαλής του πρωτεύσαντος κόμματος.
 
Ενδείκνυται για πανηγυρισμούς και ανακούφιση όμως το εκλογικό αποτέλεσμα της Ολλανδίας;
 
Εντάξει, το αυγό του φιδιού στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έσπασε όμως υπάρχει και συνεχίσει να εκκολάπτεται… η ακροδεξιά «προελαύνει» παντού στην Ευρώπη. Όσο και να θέλουμε περί του αντιθέτου να πιστεύουμε και συνακόλουθα να κρύβουμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα…  ντύνεται δημοκρατικό μανδύα, κάνει συνέδρια, συνομιλεί φανερά πλέον και χωρίς ουδεμία έκφραση ενοχής με την κοινωνία,  κατεβαίνει στις εκλογές διεκδικώντας την ψήφο μας, καταφέρνει την είσοδό του σε κοινοβούλια και εξ αυτού αποκτά δημοκρατικό ρόλο…
 
Όχι, δεν είναι καιρός ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για εκφράσεις ανακούφισης…  η ρητορική του μίσους, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αντιπροσωπεύεται και αντιπροσωπεύει όλο και περισσότερο στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
 
Και μιας και μιλάμε για ευρωπαϊκές κοινωνίες και κοινοβούλια, το αποτέλεσμα της Ολλανδίας νομίζω πως χτυπά ένα ακόμη –από τα πολλά τελευταία–καμπανάκι πως η γηραιά μας κυρία πρέπει να αλλάξει επιτέλους ρότα… να ξανακάνει πρόταγμα της τον άνθρωπο. Η απάντηση είναι ο άνθρωπος.  Ο άνθρωπος «χάλασε» το τέρας. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Οιδίποδας και του επέτρεψε να επιστρέψει στην πατρίδα.
 
Το τέρας είναι εδώ και απαιτεί τη δημοκρατική του απάντηση.  Δεν αρκούν οι «λεκτικές» καταδίκες. Τα δημοκρατικά προτάγματα είναι που επείγουν, το «ψωμί-παιδεία- ελευθερία» το «Liberté, Égalité, Fraternité». «Οι άνεργοι και οι πεινασμένοι είναι το υλικό από το οποίο δημιουργούνται οι δικτατορίες» είχε πει κάποτε ο Ρούσβελτ, ένας από τους ηγέτες των χωρών που πολέμησαν ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο… η ίδια διαπίστωση έχει ισχύ και σήμερα.
 
Όχι πανηγυρισμοί λοιπόν!Τ.Ο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.