Δυο γειτονικοι ταμιευτηρες, δυο αντιδιαμετρικα διαφορετικες εικονες

Λύσεις για τον στεγνό ταμιευτήρα στο Νέο Σιδηροχώρι ζητά ο Γ. Λουτατίδης

Δύο αντιδιαμετρικά αντίθετες φωτογραφίες που καταδεικνύουν τις σοβαρές ελλείψεις των αρδευτικών υποδομών στην περιοχή μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες και την τοπική οικονομία, μοιράστηκε μαζί μας ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιώργος Λουτατίδης.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τους ταμιευτήρες νερού, αφενός μεταξύ Νέου Σιδηροχωρίου και Νέας Αδριανής που είναι στεγνός και άδειος από τις 15 Αυγούστου τουλάχιστον αφετέρου τον γειτονικό Νέας Αδριανής και Μαυρομματίου, που είναι πλήρης και καταφανώς υπεραρκετός για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που αρδεύονται από αυτόν.

Ο ταμιευτήρας στο Νέο Σιδηροχώρι

Ο κ. Λουτατίδης δεν μένει όμως μόνο στην παράθεση των φωτογαφιών αλλά θυμίζει ότι το πρόβλημα και η ζητούμενη λύση από τους κατοίκους – καλλιεργητές, εδώ και χρόνια, είναι:

α) η εκβάθυνση του ταμιευτήρα του Νέου Σιδηροχωρίου για να αυξηθεί η χωρητικότητά του και

β) η διασύνδεση των 2 ταμιευτήρων για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των νερών που συλλέγονται, χωρίς φυσικά όπως σπεύδει να διευκρινίσει, να στερηθούν το νερό άρδευσης οι καλλιεργητές της Ν. Αδριανής – Μαυρομματίου, που προφανώς, χωρικά, έχουν προτεραιότητα.

Ο ταμιευτήρας στο Μαυρομμάτι

Εξηγεί μάλιστα για την αφορμή της παρέμβασής του πως «δυστυχώς και φέτος περίπου 3.000 στρέμματα βαμβακιού, κυρίως από καλλιεργητές του Νέου Σιδηροχωρίου, θα στερηθούν το τελευταίο και πιο κρίσιμο πότισμα που γίνεται το 2ο 15ήμερο του Αυγούστου. Συνέπεια θα είναι η μειωμένη παραγωγή κατά 30-40% και ουσιαστικά ζημιογόνα καλλιεργητική περίοδος (τα έξοδα της φροντίδας της βαμβακοκαλλιέργειας έχουν γίνει σχεδόν στο σύνολό τους: σπόροι, λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, κλπ.). Προφανώς και η απώλεια εισοδήματος θα επηρεάσει και την τοπική αγορά».

«Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται αν και έχει επισημανθεί εδώ και πολλά χρόνια και κάθε χρόνο έρχεται στην επικαιρότητα άλλοτε σαν αγωνία της οριακής επάρκειας του νερού του ταμιευτήρα αλλά κυρίως και πιο συχνά, όπως φέτος, σαν καταστροφικό γεγονός μη άρδευσης του βαμβακιού. Δικαιολογημένος φόβος: αν και του χρόνου συναντήσουμε το ίδιο αντίξοες καιρικές συνθήκες το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο και προφανώς η ζημία στην τοπική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερη» τονίζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.