Δραματικα στοιχεια για την επισιτιστικη ανασφαλεια των μαθητων κατεδειξε το Προγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιειται και σε σχολεια της Ροδοπης

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Prolepsis που υλοποιεί το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε σχολεία της Ροδόπης, της Ξάνθης της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας. Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή δωρεάν γευμάτων σε σχολεία των προαναφερθέντων περιοχών, με τη ζήτηση για επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές να είναι συνεχώς αυξανόμενη. Συγκεκριμένα ένα στα έξι σχολεία της χώρας (2.032 σχολεία από όλη την Ελλάδα έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα) έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ωστόσο οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί επαρκούν για την κάλυψη περίπου 100 σχολείων με 7.500 συνολικά μαθητές.
 
Πέραν όλων αυτών, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015: Περισσότερα από 450.000 Ελληνόπουλα εκτιμάται ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα βίωνε επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος. «Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%.
 
Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες πλησιάζουν επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», ανέφερε η κα Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.
 
Δραματικά στοιχεία δυστυχώς και εξαιρετικά ανησυχητικά…Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.