Διεθνεις γλωσσες ανα τους αιωνες

Η επίσκεψη της Κλειώς

Σήμερα πολλοί από εμάς θυμώνουμε που είμαστε αναγκασμένοι να μάθουμε αγγλικά, τη διεθνή γλώσσα, χωρίς τη γνώση της οποίας στις μέρες μας αισθανόμαστε λειψοί και αναπολούμε με θλίψη την ελληνιστική περίοδο στην αρχαιότητα τότε που η ελληνική ήταν η διεθνής γλώσσα. Δεν ήταν όμως πάντοτε η αγγλική, ούτε βέβαια και η ελληνική, οι πιο διαδεδομένες και δημοφιλείς γλώσσες. Για την ακρίβεια, υπήρξαν γλώσσες οι οποίες είχαν κάποτε πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια απ’ όση θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε…

Πρώτη «διεθνής» γλώσσα ήταν η σουμερική, μία από τις πρώτες γλώσσες του κόσμου, την οποία ομιλούσε περί το 3.000 π.Χ. ένας από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, οι Σουμέριοι, στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Στην ίδια περιοχή, την πρωτοκαθεδρία πήραν λίγο αργότερα οι Ακκάδες και η γλώσσα τους. Οι πρώτες επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή είναι γραμμένες στην ακκαδική γλώσσα.

Προχωρώντας  στην εποχή του παπύρου και της γέννησης του Χριστού, διεθνής γλώσσα γίνεται η αραμαϊκή, σημιτική γλώσσα, η οποία συγγενεύει με την εβραϊκή. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η διεθνής γλώσσα την εποχή της παντοδυναμίας των Ασσυρίων, δηλαδή κατά τον 9ο ως και τον 7ο αιώνα π.Χ., όπως και των Βαβυλωνίων.

Τα φοινικικά, τα οποία προσπάθησαν να εκτοπίσουν τα αραμαϊκά από τη Μέση Ανατολή, δεν τα κατάφεραν, ούτε και τα ελληνικά, παρά τη σύντομη περίοδο της αναμφισβήτητης πρωτοκαθεδρίας τους, αφού τελικά οι λαοί της Βόρειας Αφρικής σήμερα δεν μιλούν ούτε φοινικικά ούτε ελληνικά, αλλά αραβικά, τη γλώσσα που επικράτησε μετά τον 7ο αιώνα οριστικά στη Μέση Ανατολή.

Στην Άπω Ανατολή φυσικά η κινεζική ήταν η γλώσσα η οποία επηρέασε περισσότερο τις γλώσσες της Ανατολής, στην εκδοχή της μανδαρινικής κοινής. Όσο για την Ευρώπη, πριν καθιερωθούν τα αγγλικά ως κύρια γλώσσα της ηπείρου, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά, αλλά κυρίως τα γαλλικά, είχαν γνωρίσει μικρές περιόδους πρωτοκαθεδρίας, πριν σαρωθούν από την επικράτηση της αγγλικής από τον 19ο αιώνα κυρίως και μετά.

ΠΗΓΗ

Νίκολας Όστλερ, «Λογοκρατορίες: Η ιστορία των γλωσσών», Νίκος Κούτρας μτφρ., εκδ. Polaris, Αθήνα 2015.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.