Διαβουλευσεις παντου, απο αποτελεσμα ομως…

Την επόμενη εβδομάδα θα κληθεί η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Κομοτηνής να γνωμοδοτήσει για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού

Στο Δήμο Κομοτηνής, όπως και σε όλους τους Δήμους αλλά και στις Περιφέρειες, υπάρχει Επιτροπή Διαβούλευσης, αποτελούμενη από συλλόγους και πολίτες, η οποία συνέρχεται αν (όχι και τόσο τακτικά) διαστήματα, για να γνωμοδοτήσει για σημαντικά ζητήματα του Δήμου, όπως ο προϋπολογισμός, ή το τεχνικό του πρόγραμμα.

Η επιτροπή αυτή υπολειτούργησε τα χρόνια της πανδημίας, αν και για να μην την αδικούμε, δεν λειτουργούσε και τόσο καλά ούτε και πριν την πανδημία, μιας και τις περισσότερες φορές οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτή, δεν εμφανίζονταν στις συνεδριάσεις.

Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν, θα κληθεί η συγκεκριμένη επιτροπή να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει σχετικά με το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2019-2023 του Δήμου Κομοτηνής.

Η αρχική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαΐου, σε περίπτωση όμως μη απαρτίας, (που είναι αρκετά πιθανό) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Αν κάτι σας θυμίζει το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού, είναι γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο το έχει ήδη συζητήσει, και βγήκε σε δημόσια Διαβούλευση, ώστε να κατατεθούν προτάσεις από όποιον επιθυμεί, η οποία μάλιστα παρατάθηκε μέχρι τις 4 Μαΐου.

Όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να ξέρουμε τις προτάσεις της Δημόσιας Διαβούλευσης πριν αυτές ολοκληρωθούν, ούτε φυσικά γνωρίζουμε αν αυτές θα ενσωματωθούν, με οποιοδήποτε τρόπο, στο συγκεκριμένο σχέδιο. Θεωρητικά όμως, ανάλογη λειτουργία κάνει και η επιτροπή διαβούλευσης, η οποία θα κληθεί να μελετήσει και τις 259 σελίδες του, και να εκφράσει τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις.

Γιατί δύο διαβουλεύσεις θα αναρωτηθείτε, όταν όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στη Δημόσια Διαβούλευση; Γιατί αφενός ποτέ δεν μπορείς να έχεις αρκετή διαβούλευση, μιας και βοηθά το κοινό να αισθάνεται πως κάπως συμμετέχει, αφετέρου, αυτό λέει ο νόμος.

Κατά πόσο βέβαια όλες αυτές οι προτάσεις θα ενσωματωθούν στον Στρατηγικό Σχεδιασμό; Αυτό μένει να φανεί, όμως η εμπειρία έχει δείξει πως οι μεταβολές είναι ελάχιστες. Η μόνη διαβούλευση που μπορούμε να ανασύρουμε από τη μνήμη μας όπου προτάσεις εισακούστηκαν και εφαρμόστηκαν, στο μέτρο του δυνατού, ήταν στο θέμα του Νέου Νοσοκομείου, αλλά εκεί, η διαβούλευση ξεκίνησε από τα πρώτα στάδια, όχι όταν το σχέδιο του Νοσοκομείου είχε ολοκληρωθεί.

Ας μην είμαστε όμως πεσιμιστές. Περιμένουμε να δούμε τι θα ειπωθεί, τι θα προταθεί, και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, και μετά βλέπουμε…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.