Διαψευδουν τα σεναρια για την εγκατασταση προσφυγων στον Εβρο Τερενς Κουικ και Γιαννης Μουζαλας

Το γύρο του διαδικτύου κάνει εδώ και δύο εικοσιτετράωρα η δήλωση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλη Λαμπάκη, σύμφωνα με τον οποίο υπεγράφη Κοινή Υπουργική απόφαση που αφορά στην εγκατάσταση 86.000 προσφύγων σε διάφορα σημεία της χώρας, στα πλαίσια σχετικού σχεδίου του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και ο Έβρος, όπου σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να εγκατασταθούν περισσότεροι από 6000 πρόσφυγες.
 
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 94.2 όπου όπως υποστήριξε οι πρόσφυγες αυτοί θα είναι κατά βάση μουσουλμάνοι και θα παραμείνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2016, ενώ όπως αποκάλυψε στον Έβρο βρέθηκαν ήδη στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να διερευνήσουν την διαθεσιμότητα σε καταλύματα.
 
Η είδηση αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις αρχής γενομένης από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του μέσα από ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Ρ/Σ Αlpha 989 διερωτώμενος για το ποιοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τα χωριά του Έβρου μετρώντας τα σπίτια, τονίζοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του πως «στην περιοχή ζούμε ένα μικρό θαύμα εδώ και 100 χρόνια. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι σηκώνουν μαζί το βάρος των εθνικών και των οικονομικών περιπετειών. Αν έρθουν εδώ μουσουλμάνοι, θα πολωθεί το κλίμα εδώ μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Θα χρεωθούν οι δικοί μας μουσουλμάνοι τα εγκλήματα που πιθανόν να γίνουν από αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Δουλεύουν οι μουσουλμάνοι στις δουλειές μας. Στέλνω ευχές στις εορτές των μουσουλμάνων και στην Αθήνα με κακολογούν. Αυτή η συμβίωση είναι για εμάς ένα επίτευγμα, δεν θέλω να χαλάσει με τίποτα».
 
Το θέμα αυτό πυροδότησε αντιδράσεις και από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπου δια στόματος του υπουργού παρά τω πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουικ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν δρομολογεί εγκατάσταση προσφύγων ή μεταναστών στη περιοχή της Θράκης και πόσο μάλλον στον Έβρο, μεταφέροντας παράλληλα την θέση των ΑΝΕΛ, ότι αυτό ισχύει και για όποιους ελληνικούς ή διεθνείς Οργανισμούς ή Φορείς ή οργανώσεις εμπλέκονται στο προσφυγικό ζήτημα.
 
Σε διάψευση όμως των προαναφερθέντων προέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας o οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας ξεκαθάρισε πως η πολιτική απόφαση είναι πως ο Έβρος και η Θράκη, γενικότερα, είναι έξω από το πρόγραμμα προσφύγων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.