Διακρισεις για τη Θρακη στην 46ο Διεθνη Ολυμπιαδα Φυσικης

Η απόφοιτη μαθήτρια λυκείου του «Άξιον» Ζωή Τσαγκαλίδου και ο Φώτης Σιάμμενος από το 3ο ΓΕΛ της Ξάνθης αντίστοιχα, γύρισαν με διακρίσεις στις βαλίτσες τους από την 46ο Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής που διεξήχθη από 5 έως 12 Ιουλίου στην πόλη Mumbai της Ινδίας. Οι δύο θρακιώτες μαθητές πέτυχαν η μεν πρώτη ως μέλος της Ελληνικής Αποστολής διάκριση με Εύφημη Μνεία, μεταξύ 382 μαθητών από 84 χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ ο δεύτερος προκρίθηκε πρώτος από τους πέντε Έλληνες συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα οι πέντε Έλληνες Μαθητές που συγκρότησαν την Ελληνική Ομάδα στη φετινή Ολυμπιάδα είναι οι δύο προαναφερθέντες Ξανθιώτες μαθητές, όπως επίσης και οι κ.κ. Φίλιππος Λυμπερόπουλος –Μπούνταλης, Μενέλαος Παπαδόπουλος και Σπυρίδων Αντωνάτος.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως γράφει το xanthipress, η ελληνίδα μαθήτρια καθώς και οι έλληνες μαθητές που επέτυχαν ανάλογες διακρίσεις σε όλες τις τελευταίες Ολυμπιάδες ξεπερνούν τα όρια τόσο των γνωσιακών δυνατοτήτων τους (λόγω των ελλειμμάτων και της αποσπασματικότητας των αναλυτικών προγραμμάτων της χώρας μας) όσο και –κυρίως– των πειραματικών δεξιοτήτων τους (λόγω της παντελούς απουσίας πραγματικής πειραματικής πρακτικής στο ελληνικό λύκειο).

Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής είναι ιδιαίτερα απαιτητικές τόσο στην ευρύτητα και δυσκολία των εξεταζόμενων θεωρητικών θεμάτων, όσο και στην εκτέλεση πραγματικών πειραματικών ασκήσεων σε σύνθετες διατάξεις και πολύπλοκες πειραματικές μετρήσεις, αλλά και στον περιορισμένο αριθμό των βραβευομένων με μετάλλια σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των καλύτερων μαθητών στη Φυσική από όλο τον κόσμο.

Η συμμετοχή και μόνο όχι ενός αλλά δύο «δικών μας» παιδιών αποτελεί σπουδαία τιμή για την Περιφέρειά μας. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στα παιδιά και στο σύνολο της ελληνικής αποστολής. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.