Δεν θελει κοπο…

Απαρατήρητα

…αλλά τρόπο και θέληση παρά τις απαγορεύσεις της πανδημίας να φέρεις εις πέρας μία δράση πολιτιστικού χαρακτήρα διαδικτυακά, εξίσου όμορφα, επιτυχημένα και με την ίδια «μαγεία» που θα είχε άμα γινόταν υπό συνθήκες κανονικές και δια ζώσης.

Και στην Περιφέρειά μας, είδαμε αρκετά τέτοια παραδείγματα, που προσπαθήσαμε, σε όσα υπήρχε η δυνατότητα, να τα επικοινωνήσουμε και εμείς στους Ροδοπίτες και μη ακολούθους μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη δράση «Λάμπει ο ουρανός φαναράκια» που υλοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, για 6η χρονιά, στην ταράτσα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με πρωτοβουλία της ομάδας Action Team, που όπως λέει και το όνομά της γέμισε τον ουρανό της πόλης, με φωτεινά φαναράκια, εν είδει ευχών για μία καλύτερη χρονιά.

Αντίστοιχο το παράδειγμα του ταχυδρόμου  «Πι και Φι»,  βοηθού του Αη Βασίλη στην γειτονική Αλεξανδρούπολη που παρέλαβε τα γράμματα των μικρών παιδιών από οικισμούς του Δήμου για να τα παραδώσει ή ακόμα ο Αη Βασίλης του Δήμου Διδυμοτείχου που φέτος στο πλαίσιο της δράσης «Γράμμα στον Άι Βασίλη» υπό τον συντονισμό του Δήμου Διδυμοτείχου και του «Ευγενίδειου» κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Περιβάλλοντος, που με το έλκυθρό του μοίρασε, και συνεχίζει να μοιράζει, τα χριστουγεννιάτικα δώρα των πολιτών στην διεύθυνση που οι ίδιο δηλώνουν.

Δράσεις όπως και αυτή του Δήμου Δράμας, αναμφισβήτητα από τους πρωταγωνιστές της Περιφέρειας τις γιορτινές ημέρες λόγω Ονειρούπολης, που φέτος σε συνεργασία με τους Δήμους Δυτικής και Ανατολικής Σάμου, διαμόρφωσαν δύο βαγόνια της «διαφορετικής» φέτος Ονειρούπολης συγκεντρώνοντας δώρα, παιχνίδι και κάρτες για τα παιδιά που επλήγησαν από τον σεισμό, καθώς κι η διασκευή του γνωστού τραγουδιού «Σαμιώτισσα» από νεαρούς Δραμινούς καλλιτέχνες που σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο αφιερώθηκε επίσης στα παιδιά της Σάμου.

Δράσεις όπως και αυτή στην γειτονική Ξάνθη, με τον «άστεγο» Άη Βασίλη αλλά κι των πρωτοβουλία τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου «Όμορφη Πόλη» να δοθούν στους δημότες ώστε να ηχογραφήσουν και να στείλουν τα δικά τους κάλαντα, που μεταδόθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Και φυσικά οι διαδικτυακές αφηγήσεις παραμυθιών αλλά και το «Μαγεμένο Πάρκο» της Κομοτηνής, που ναι μεν δεν υποδέχτηκε φέτος τα ξωτικά, τον Αη Βασίλη και τους λοιπούς «ενοίκους» του αλλά φωτίστηκε και προσέφερε πανέμορφες εικόνες στους Ροδοπίτες και της Ροδοπίτισσες.

Και αυτά είναι μόλις ελάχιστα παραδείγματα από τα όσα έγιναν, στο σύνολο της ΠΑΜ-Θ, εν μέσω πανδημίας, αποδεικνύοντας ακριβώς ότι η θέληση, για να προσφέρεις χαρά, αρκεί. Και κυρίως καταθέτοντας μία μεγάλη σειρά δράσεων και προτάσεων που θα έπρεπε να λάβουν χαρακτήρα «περιφερειακό» υπό την έννοια της μίμησής τους από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών.

Φωτογραφία από την δράση «Λάμπει ο ουρανός φαναράκια»:
Stratos Agiani

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.