Δεν θα τελεσθει φετος τον Δεκαπενταυγουστο Θεια Λειτουργια στην Παναγια Σουμελα

Δεν έδωσαν άδεια οι τουρκικές αρχές

Τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, όπως έκανε γνωστό το Οικουμενικό Πατριαρχείο με μια λιτή ανακοίνωση, καθώς οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημά του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Εφέτος δέν θά τελεσθεί η Θεία Λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, καθ΄ ότι δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια παρά των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών».

Σημειώνεται ότι το μνημείο ανήκει στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού αλλά είθισται να παραχωρείται μία φορά τον χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πέρυσι είχε δοθεί αυτή η άδεια, φέτος όμως δεν δόθηκε. Οι λόγοι της άρνησης αυτής από πλευράς της Τουρκίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

Διπλωματικές πηγές: «Εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη»

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος», σχολίασαν διπλωματικές πηγές και προσέθεσαν: «Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.