Δεν ειναι ολα τα τελωνεια για να ανοιγουν

Απαρατήρητα

Αλλού παλεύουν για να ανοίξει ο Συνοριακός Σταθμός που βρίσκεται στην περιοχή τους (βλ. περίπτωση Νυμφαίας) και αλλού διαμαρτύρονται που άνοιξε (βλ. περίπτωση Καστανεών).

Λογικό αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο που χρησιμοποιείται και τους σκοπούς που εξυπηρετούν οι δύο σταθμοί. Από τη μία αυτός της Νυμφαίας, ενισχύει το τουριστικό κύμα προς την περιοχή μας (αν και δεν φαίνεται πολύ καθαρά αυτό το αποτύπωμα φέτος), από την άλλη αυτός των Καστανέων εξυπηρετεί κυρίως τους Έλληνες και ειδικά τους Βορειοεβρίτες που σε μικρή απόσταση έχουν πρόσβαση στην αγορά της Αδριανούπολης.

Μάλιστα η απόφαση για άνοιγμα του τελωνείου των Καστανέων προβλέπει να μην μπορούν να περάσουν στην Ελλάδα Τούρκοι επισκέπτες, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κρατών από τα οποία δέχεται τουρίστες η χώρας μας.

Εξ ου και καταγράφονται αντιδράσεις για το άνοιγμα του τελωνείου Καστανέων. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του δημάρχου Ορεστιάδας που υπογράμμισε πως «αυτή τη χρονική στιγμή είναι μεγάλο λάθος το άνοιγμα του τελωνείου. Είμαστε υπέρ της εξωστρέφειας αλλά όχι με τα έως τώρα ‘δεδομένα’!». 

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση προς τους φορείς της περιοχής για αυτή την αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη μεγάλη προσπάθεια  που γίνεται για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο και  με την ισοτιμία ευρώ-τουρκικής λίρας να μοιάζει ιδιαιτέρως δελεαστική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.