Δεν ειναι ιδιες οι αναγκες ολων των Δημων

Απαρατήρητα

Την έκδοση ΚΥΑ που θα προσδιορίζει το πλαφόν για τα προς ένταξη έργα από τους διάφορους Δήμους στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε ειδική θεματική τηλεδιάσκεψη.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα δημιουργήθηκε προς αντικατάσταση του προγράμματος Φιλόδημος. Όμως πέρα από τα έργα που ήταν ήδη ενταγμένα και μετακινήθηκαν στο Αντώνης Τρίτσης, οι προσκλήσεις που έχουν βγει έχουν πάρει αρκετές παρατάσεις, με την τελευταία να είναι για ένα μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου.

Γιατί όμως πλαφόν; Γιατί οι δήμοι, ή τουλάχιστον κάποιοι Δήμοι έχουν ετοιμάσει πάρα πολλά έργα, τα οποία θα μπορέσουν να εντάξουν «καλύπτοντας» μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των προσκλήσεων.

Για αυτό και το πλαφόν αναμένεται να αρθρώνεται από τα 6 εκατ. ευρώ για τους πιο μικρούς δήμους και φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ για τους μητροπολιτικούς δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όμως ακόμα και έτσι, πάλι φαίνεται πως οι μεγάλοι Δήμοι των δύο πόλεων θα βγουν ωφελημένοι (σοκαριστικό, το ξέρουμε). Και αυτό γιατί ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος, αφορά έργα ύδρευσης, για την οποία όμως οι συγκεκριμένοι Δήμοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία δαπάνη (λόγω ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντίστοιχα), ενώ δεν έχουν ούτε ένα μέτρο αγροτικής οδοποιίας.

Για αυτό και αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση του πλαφόν, το οποίο θα υποχρεώσει πολλούς Δήμους να κάνουν επιλογές, ποια έργα θα προτείνουν, και ποια έργα θα προσπαθήσουν να εντάξουν σε άλλα προγράμματα.

Ίσως για αυτό το υπουργείο αποφάσισε η προθεσμία υποβολής των προσφορών να πέφτει σε μια σημαδιακή μέρα: 30 Απριλίου φέτος είναι Μεγάλη Παρασκευή…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.