Δεν ειναι αστειο ειναι προσβλητικο

Απαρατήρητα

Η αλήθεια είναι ότι με την επίτευξη της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων ξύπνησαν τα «πάθη» και στις δύο χώρες. Κανείς μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία, όμως όπως έχουμε ισχυριστεί πολλές φορές από τις σελίδες τούτης της εφημερίδας και πιστεύουμε ακράδαντα σε μια δημοκρατία ο διάλογος και οι διαφωνίες έχουν κανόνες. Ο δημόσιος χώρος και λόγος (όταν θέλουμε να είναι πραγματικά δημόσιος) δεν είναι χώρος ούτε για νοσηρά ένστικτα ούτε για βρώμικες φαντασίες.
 
Εις εκ των υπηρετών και υπερασπιστών αυτού του είδους δημόσιου χώρου θα έπρεπε θεωρητικά να είναι τα ΜΜΕ. Δυστυχώς όμως τα χρόνια της κρίσης, ο κατήφορος σε όλα τα επίπεδα που βιώσαμε ως κοινωνία δεν ήταν δυνατό να αφήσει ανέγγιχτο και τον χώρο της δημοσιογραφίας. Έτσι ήρθαν στην επιφάνεια διάφορες φυλλάδες που όχι μόνο δεν υπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς αλλά μάλλον προς το αντίθετο συντελούν… στον περαιτέρω κατήφορό μας. Τα πρωτοσέλιδα δύο εφημερίδων χθες χαρακτηριστικά. Το ένα προσβλητικό μέχρι και την τελευταία του σελίδα, το άλλο γκαφατζίδικο (ε όχι να μπερδεύουμε και το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου και του Δαυίδ), υπαινικτικό (κατά τι) το ίδιο όμως προσβλητικό. Ο λόγος για το «Μακελειό» και την «Ελεύθερη Ώρα». Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες αποτυπώνουν τα χθεσινά τους πρωτοσέλιδα.
 
Και για να μην έχουμε αυταπάτες οι περιπτώσεις των δύο παραπάνω εφημερίδων δεν είναι απλά ένα cult στοιχείο της σημερινής κοινωνίας ούτε απλά μια ακόμη «τρασιά» από τις πολλές που ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε μέρα.  Είναι δύο εφημερίδες που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κυκλοφορίας, συγκεντρώνουν περισσότερες από 7.000 πωλήσεις φύλλων με την μεν πρώτη μάλιστα να «κοντράρει» στα ίσα παραδοσιακούς τίτλους εφημερίδων.
 
Θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι αυτό βέβαια δείχνει κάτι για την ποιότητα της κοινωνίας μας και η λύση φυσικά δεν είναι κάποια «άνωθεν» απαγόρευση κυκλοφορίας (δεν συνάδουν τέτοιες ενέργειες στις δημοκρατίες) αλλά η αλλαγή της στάσης… Δεν είναι αστείο είναι προσβλητικό. Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.