Δ. Παπαδημουλης: Απουσια πολιτικη βουλησης για την καταπολεμηση της φοροδιαφυγης και απο την Ε.Ε.

Απαρατήρητα

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις προέκυψαν από την συζήτηση που διοργάνωσε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, από το στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας της Ολομέλειας.

Μεταξύ αυτών το θέμα των αποκαλύψεων των Pandora Papers, το οποίο αναμενόταν να συζητηθεί χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, για το οποίο μεταξύ άλλων ο ίδιος σημείωσε πως στην ΕΕ δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Ειδικότερα όπως τόνισε «δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν» για να συμπληρώσει πως «απλώς φοροδιαφεύγουν όλοι αυτοί, ή κρύβουν και κλεμμένα σε φορολογικούς παραδείσους; Τα λεφτά που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους είναι περίπου το 10% του παγκοσμίου πλούτου» ευχόμενος τέλος μέσα στις λίστες αυτές να μην υπάρχουν και Έλληνες πολιτικοί.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για το Ταμείο Ανάκαμψης, κάνοντας λόγο για μία θετική μεν εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το στοίχημα που έχει τόσο η Ευρώπη όσο και οι κυβερνήσεις είναι το «να μην πάνε τα λεφτά στα λεφτά».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Πριν λίγα χρόνια όσοι ζητούσαμε την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους χαρακτηριζόμασταν ως τρελοί. Τώρα, με την πίεση του #COVID19, αυτό έγινε πραγματικότητα. Το στοίχημα είναι τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο. Να μην πάνε δηλαδή τα λεφτά, στα λεφτά. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα 12.7 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν όλα σε ιδιώτες μέσω τραπεζών, χωρίς κανένα δημόσιο ελεγκτικό μηχανισμό» τόνισε ειδικότερα συμπληρώνοντας πως αν αλλάξει η κυβέρνηση στη χώρα μας «Υπάρχει δυνατότητα διαφοροποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, αρκεί να παρουσιάσει το εκάστοτε Κράτος-Μέλος μια αιτιολόγηση και να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν και το Συμβούλιο».

Ενδιαφέρουσες αμφότερες οι τοποθετήσεις όσο σε ότι αφορά την εγχώρια πραγματικότητα διαχείρισης του πλούτου, που διαχρονικά αλλάζει συγκεκριμένα χέρια, αλλά πρωτίστως ως προς την παραδοχή της έλλειψης πολιτικής βούλησης από πλευράς οργάνων όπως η Ε.Ε.  για την καταπολέμηση φαινομένων όπως αυτά της φοροδιαφυγής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.