Χανει βουλευτικη εδρα η ΑΜΘ;

Άσχημα είναι τα μαντάτα που φέρνει η απογραφή για τις εκλογικές περιφέρειες

Άσχημα είναι τα μαντάτα που φέρνει η απογραφή για τις εκλογικές περιφέρειες στην ΑΜΘ, μιας και η μείωση του πληθυσμού που καταγράφηκε στα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην απώλεια της μίας εκλογικής έδρας για τη Δράμα, που μέχρι τώρα είχε τρεις, ενώ όλες οι υπόλοιπες ΠΕ της χώρας κρατούν σταθερό τον αριθμό των βουλευτών τους.

Το πρόβλημα είναι σημαντικό σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας, (Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία φαίνεται να χάνουν δύο έδρες η κάθε μία) με όλες τις χαμένες έδρες να συγκεντρώνονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς η συνεχής απαξίωση που βλέπουν οι περισσότερες περιοχές στην περιφέρειά μας και άλλες, φαίνεται να οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο, που θα επιταχύνει την μείωση του πληθυσμού, του εισοδήματος αλλά και της έμφασης που δίνεται από την κεντρική εξουσία σε αυτές, μιας και λιγότεροι βουλευτές, σημαίνει και μικρότερη φωνή παντού. Αυτό σημαίνει μικρότερο ειδικό βάρος για τις διεκδικήσεις, μικρότερες χρηματοδοτήσεις, όταν θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις περιοχές αυτές και να γίνουν σημαντικά βήματα, και τελικά ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση, που θα σημάνει και αύξηση της εσωτερικής και της εξωτερικής μετανάστευσης, και τελικά ακόμα λιγότερους βουλευτές κ.ο.κ.

Φυσικά θα μπορούσε να πει κάποιος κακοήθης, πως το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό δεν έχει δρέψει δάφνες για την αποτελεσματικότητά του, όσο αφορά θέματα τα οποία πραγματικά θα βοηθήσουν την περιοχή, στο οποίο θα απαντήσουμε πως ακόμα και αν δεχτεί κάποιος πως αυτό είναι αλήθεια, αυτό αποτελεί επιχείρημα για την αύξησή του και την εναλλαγή του, κάτι το οποίο γίνεται πιο δύσκολο όσο μια περιοχή αποστεώνεται από την απομύζηση των πιο ζωτικών της στοιχείων.

Δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα χαθεί η έδρα από τη Δράμα, ή ακόμα και αν αυτή η απώλεια γίνει πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Το γεγονός όμως ότι το ζήτημα αυτό συνεχίζει να υφίσταται, δείχνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύ και θα το βρούμε μπροστά μας πιο σύντομα από ό,τι νομίζουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.