Μπορει να υπαρξει απαγορευση καπνισματος στις παραλιες στην Ελλαδα;

Στις παραλίες περισσότερο από το 36% των συλλεχθέντων απορριμμάτων είναι αποτσίγαρα

Στοπ στο κάπνισμα σε όλες τις παραλίες της βάζει η Βαρκελώνη, σύμφωνα με την δημοτική της αρχή, θεωρώντας πως θα προσφέρουν υγιέστερους κοινόχρηστους χώρους με λιγότερα απόβλητα και θα σέβονται την προστασία του περιβάλλοντος.

Προς το παρόν στην Ελλάδα, από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια κίνηση για κάτι ανάλογο, ίσως γιατί δεν το σκέφτηκαν, ίσως γιατί πρακτικά η εφαρμογή του είναι ανέφικτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις παραλίες περισσότερο από το 36% των συλλεχθέντων απορριμμάτων είναι αποτσίγαρα, και ενώ σε κάποιες οργανωμένες παραλίες γίνονται προσπάθειες τουλάχιστον με τασάκια, αλλά πολλές φορές μάταια.

Και είναι αλήθεια πως η απαγόρευση του καπνίσματος στην παραλία φαίνεται ως υπερβολικό μέτρο, όμως για μια τουριστική πόλη, όπως η Βαρκελώνη, να το επιλέγει, ίσως ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε.

Το ζήτημα είναι πως η φροντίδα των παραλιών, και η προσοχή που θα πρέπει να δίνουν και οι λουόμενοι, δεν είναι η καλύτερη.

Οι περισσότεροι βέβαια είναι αυτοί που προσέχουν, που αφήνουν την παραλία όπως την άφησαν και παίρνουν και τα σκουπίδια τους μαζί τους, όμως και στην εφημερίδα μας έχουμε καταγράψει πολλές φορές πως υπάρχουν πολλοί που δεν το κάνουν.

Για αυτό και απαγορεύσεις όπως αυτή της πρωτεύουσας της Καταλονίας, δύσκολα θα έχουν αποτέλεσμα, χωρίς την αλλαγή νοοτροπίας. Εκτός πια, και αν απαγορεύσουμε και τους ανθρώπους από τις παραλίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.