Μπαμπινιωτης: Τα λαθη στη χρηση της ελληνικης που τον «ενοχλουν»

Απαρατήρητα

Ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης με ανάρτησή του στο facebook θέλησε να κάνει σε όλους γνωστό τι τον ενοχλεί περισσότερο στη χρήση της ελληνικής. Συγκέντρωσε γλωσσικές συνήθειες ή λάθη, διάλεξε τα δέκα πιο ενοχλητικά, και τα παρουσίασε. Σε αυτήν του τη προσπάθεια είχε και τη «βοήθεια του κοινού», καθώς έλαβε επιστολές «παραπόνων» για διάφορες χρήσεις της ελληνικής.

Φυσικά στην νούμερο ένα θέση, η χρήση ξένων λέξεων.

«Ζητήθηκε, λοιπόν, από τους τηλεθεατές να επισημάνουν ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ που μιλάμε και γράφουμε. Τι τους ενοχλεί περισσότερο; Τι νομίζουν ότι δεν έχει καλώς; Τι θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει ή να αποφεύγεται;» σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Μπαμπινιώτης και εξηγεί:

«Υπήρξε πληθώρα απαντήσεων. Ταξινομήθηκαν οι απαντήσεις, ιεραρχήθηκαν σύμφωνα με την συχνότητά τους και έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:

Οι 10 πιο ενοχλητικές χρήσεις

  1. Χρήση ξένων λέξεων. Πρέπει να περιοριστεί η μεγάλης εκτάσεως χρήση ξένων λέξεων.
  2. Προστακτική αορίστου με αύξηση. Π.χ. υπέγραψέ μου εδώ, απήντησέ μου γρήγορα κλπ.
  3. Χρήση επιρρημάτων. Όχι προηγούμενα, ενδεχόμενα, πιθανά κ.τ.ό. αντί των προηγουμένως, ενδεχομένως, πιθανώς. Να τηρήσουμε τη διαφορά μεταξύ απλά-απλώς, άμεσα-αμέσως, έκτακτα-εκτάκτως κ.τ.ό που διαφέρουν στη σημασία τους
  4. Θηλυκά επιθέτων σε -ης. π.χ. τής διεθνής συνθήκης, η συνεπή υπόσχεση, η διαφανές μπούζα κ.τ.ο..
  5. Σύγχυση αορίστου και ενεστώτα των συνθέτων σε -άγω και -βάλλω.
  6. Διαρρέω+αντικείμενο Ο υπάλληλος διέρρευσε τις πληροφορίες (αντί «διοχέτευσε ή «άφησε να διαρρεύσουν»).
  7. Το -ν των άρθρων, τον/την
  8. Χρήση αποθετικών (σε -μια) ρημάτων ως παθητικών. π.χ. «το δέρμα επεξεργάζεται σε ειδικά εργοστάσια» (αντί «το δέρμα υφίσταται επεξεργασία» ή το επεξεργάζονται»).
  9. Χρήση αρσενικού τύπου μετοχής/επιθέτου αντί θηλυκών. π.χ. οι ισχύοντες διατάξεις ή επειγόντων περιπτώσεων (αντί ισχύουσες, επειγουσών).
  10. Αντικατάσταση τού ως από το σαν σε όλες τις χρήσεις: Μιλάει σαν ειδικός-Μιλάει ως ειδικός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.