Αρχισαν τα προεκλογικα ερωτηματολογια

Πολλοί συμπολίτες είδαν σχετική ανάρτηση από ενημερωτική ιστοσελίδα

Πολλοί συμπολίτες μας είδαν τις τελευταίες ημέρες στο χρονολόγιά τους στο Fb, να εμφανίζεται μια χορηγούμενη ανάρτηση από ενημερωτική ιστοσελίδα, η οποία μας καλεί να κάνουμε την γνώμη μας να ακουστεί, όσο αφορά την Περιφέρειά μας.

Η δημοσκόπηση δεν αφορά μόνο την ΠΑΜΘ, αλλά εκτείνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, (το μέσο άλλωστε είναι και αυτό περιφερειακό) και ρωτά πώς κρίνουμε την θητεία του περιφερειάρχη, αν θα τον ψηφίζαμε, αν πρέπει να υπάρχει ορισμένο όριο θητειών για τους περιφερειάρχες.

Αυτό που κάνει τη δημοσκόπηση διαφορετική, είναι πως κάνει ερωτήσεις για την ουσία της λειτουργίας της Περιφέρειας, αν δηλαδή θα συμφωνούσαμε μέρος της φορολογίας να οδηγείται απευθείας στην περιφέρεια, και αν οι πόροι της περιφέρειας αρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πριν φυσικά μας κάνουν τις τυπικές ερωτήσεις τι ψηφίσαμε στις προηγούμενες εκλογές, τι στις επόμενες, που βρισκόμαστε και την ηλικία μας.

Η προσέγγιση αυτή, για την χρηματοδότηση, αγγίζει την ουσία των θεμάτων που έχουν οι περιφέρειες, που ουσιαστικά αφορά την έλλειψη πόρων για να «τρέξουν» έργα και δράσεις, πέρα από τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις Περιφέρειες, γιατί και ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ζητήματα υποχρηματοδότησης, και οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το κράτος δεν μπορεί να αφήσει τα «γκέμια» ελεύθερα, αλλά και δεν εμπιστεύεται τους Δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ιδίως μετά τα μνημόνια.

Οι λόγοι για αυτό το φαινόμενο διαφέρουν ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, το αποτέλεσμα όμως είναι ίδιο, και απογοητευτικό, ιδιαίτερα στις Περιφέρειες, το αντικείμενο των οποίων είναι από τη φύση του πιο περιορισμένο από αυτό των Δήμων.

Εδώ όμως υπεισέρχεται και η πολιτική, μιας και ακόμα και η διαχείριση οποιασδήποτε κατάστασης επαφίεται στην ικανότητα των αυτοδιοικητικών. Άλλωστε η ένδεια χρημάτων ήταν γνωστή όταν ήταν υποψήφιοι, οπότε δεν μπορούν να εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι το κράτος είναι «σφιχτό», ότι δεν φτάνουν οι πόροι ή ότι το προσωπικό είναι λίγο. Η άγνοια πλέον δεν δικαιολογείται, και με τις εκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές να έρχονται, θα πρέπει να το λάβουν υπόψη όλοι όσοι θέλουν να συνεχίσουν να έχουν τα ηνία, αλλά και όσοι θέλουν να τα πάρουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.