Απονομη του Μεταλλιου της Ιερας Συνοδου για την Επανασταση του 1821 στον Καθηγητη Μ. Βαρβουνη

Ως πρόεδρο της «Επιστημονικής Επιτροπής» των Συνεδρίων της Εκκλησίας της Ελλάδας για τα 200 χρόνια της εθνεγερσίας

Το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τίμησε με το Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τα μέλη της «Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος» και τα μέλη της «Επιστημονικής Επιτροπής» για την διοργάνωση των δέκα Επιστημονικών Συνεδρίων για την Επανάσταση.

Ο πρόεδρος της «Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής», Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής και παρουσίασε τα μέλη της, ενώ μίλησε και για τα επόμενα Συνέδρια που ετοιμάζονται με αφορμή την συμπλήρωση των εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Κατόπιν, ο Πρόεδρος της «Επιστημονικής Επιτροπής» Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, μίλησε για την συμβολή των δέκα επιστημονικών Συνεδρίων, ενώ αναφέρθηκε στα επόμενα τρία Συνέδρια σχετικά με την Μικρασιατική Καταστροφή, και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την στήριξή του και την Εκκλησία της Ελλάδος για την εμπιστοσύνη της.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όλα τα μέλη των Επιτροπών για τους κόπους τους, χαρακτηρίζοντας το έργο τους αυτό «άξιο θαυμασμού». Εξήρε, ακόμη, την προσπάθεια για την έκδοση των δέκα τόμων με τα πρακτικά των συνεδρίων, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο. «Οι τόμοι αυτοί θα μείνουν και θα διαλαλούν τον κόπο σας και τα γεγονότα, αλλά θα αποτελούν και το ‘δεξί χέρι’ των ερευνητών» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Με αφορμή τα νέα Συνέδρια που ετοιμάζονται ευχήθηκε η Επιτροπή να συνεχίσει το σημαντικό της έργο και κάλεσε τα μέλη να εργαστούν με τον ίδιο τρόπο.

Παρόντες, επίσης, στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.