Αποχαιρετωντας τον πατερα Αβρααμ Παπαδοπουλο

Απαρατήρητα

Εν μέσω δεύτερης καραντίνας και με τον covid-19 να σκιάζει το δώρο της ζωής, έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπρεσβύτερος Αβραάμ Παπαδόπουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, για την αιώνια ζωή στο φως του Θεού Λόγου.
Τον πατέρα Αβραάμ εμείς τον γνωρίσαμε μέσω του γιου του, φίλου και αγαπημένου μας  εφ’ όρου ζωής, και στενού μας συνεργάτη τα προηγούμενα χρόνια, Χαράλαμπου(Μπάμπη) Παπαδόπουλου που πλέον ζει και εργάζεται στην Καβάλα. Μέσω των προσευχών και της ευλογίας του πατρός Αβραάμ, σε μια σχέση αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ μας που ξεπέρασε και εξακολουθεί να ξεπερνά τα σύγχρονα διεστώτα.    

Ας μας επιτραπούν όμως δυο λόγια για τη φωτεινή πορεία του πατρός Αβραάμ, ως τέκνου του Θεού στην επίγεια ζωή, για τις πολλαπλές οφειλές μας, δανειζόμενοι τον συγκινημένο αποχαιρετισμό του πατρός Γεωργίου Βαμβακίδη που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο «Εξάψαλμος»(www.exapsalmos.gr), και ο οποίος, μεταξύ άλλων, γράφει στο κείμενό του τα εξής:  «με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον οδύνης και με τη συμμετοχή της κατ’ οίκον Εκκλησίας του και ελαχίστων πιστών —λόγω της απαγορεύσεως  των πιστών στους Ναούς— προπέμψαμε στην ουράνια κατοικία έναν ακόμη από τους τελευταίους Ιερείς της παλαιάς και ευλογημένης γενιάς[τον]  Αείμνηστο πλέον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Αβραάμ Παπαδόπουλο».
Ο παπα-Αβραάμ  γεννήθηκε «το 1934 στη Γραμμένη Δράμας, σε ένα χωριό που “έβγαλε” πολλούς παπάδες με αξιόλογη ποιμαντική, κοινωνική και εθνική προσφορά. Μετά την αποφοίτησή του  από το Δημοτικό Σχολείο και το εξατάξιο  τότε Γυμνάσιο, σπούδασε και έλαβε το πτυχίο του Ιεροδιδασκάλου από την τότε Σχολή των Ιεροδιδασκάλων Θεσσαλονίκης.

Το έτος 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και εν συνεχεία Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νευροκοπίου και Ζιχνών κυρό Αγαθάγγελο[…] Ευθύς αμέσως διορίστηκε Εφημέριος και ταυτόχρονα Δάσκαλος της Κοινότητας Εξοχής του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.

Επί 50 χρόνια διακόνησε τον ευσεβή λαό της ελληνομεθορίου με αυταπάρνηση και ζήλο.

Όταν πρωτοδιορίστηκε Εφημέριος στην Εξοχή παρέλαβε έναν κατεστραμμένο από πυρκαγιά Ναό και μέσα από τις στάχτες, με πολύ κόπο και ανυπέρβλητες θυσίες και με τη συμπαράσταση του ευσεβούς λαού ανήγειρε τον Ενοριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου, του οποίου εύλογα θεωρείται κτήτορας».

Στην Εξοχή Δράμας που «είναι το τελευταίο ελληνικό χωριό στα σύνορα Ελλάδος Βουλγαρίας και σε εποχές δύσκολες κράτησε όρθιο το εθνικό φρόνημα των ακριτών ενοριτών του και φύτεψε στις καρδιές των παιδιών ως Δάσκαλος και Ιερέας τα ιδανικά και τις αξίες της ελληνορθόδοξου Παραδόσεως.

Το ιερό και Εθνικό σύμβολο του Έθνους μας η Γαλανόλευκη κυμάτιζε καθημερινά από το υψηλότερο σημείο του Καμπαναριού του και με καμάρι απαντούσε όταν τον ρωτούσαν γιατί την είχε τοποθετήσει σε εκείνο το σημείο “για να βλέπουν από παντού ότι εδώ είναι Ελλάς”, έλεγε με υπερηφάνεια.

Το εκκλησιολογικό του φρόνημα επίσης ανεπτυγμένο διατηρώντας την παλαιά παράδοση της Εκκλησίας τόσο στο Λειτουργικό όσο και στον Ποιμαντικό τομέα. Φιλάνθρωπος και ελεήμων ιερεύς. Οργάνωνε φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές αποστολές στον εμπερίστατο λαό της Βουλγαρίας όταν κατέπεσε το παλαιό πολιτικό καθεστώς της γείτονος χώρας και άνοιξαν τα σύνορα[…].

Τι και αν ο ίδιος έζησε στο πετσί του την Βουλγαρική κατοχή και υπέστη δεινά και βάσανα. Στο όνομα του Χριστού συγχώρεσε έμπρακτα, στήριξε ουσιαστικά, ξέχασε αποτελεσματικά. Βιώματα και αρχές Ελληνορθόδοξες που δέχθηκε από τους αείμνηστους γονείς του οι οποίοι ξεκληρισμένοι από την πατρώα γη της Κάβζας  του Πόντου ήρθαν κατά  την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Ο π. Αβραάμ αφού στόλισε με τη ζωή του την επί γης στρατευομένη Εκκλησία μας  και τίμησε το ευλογημένο ράσο που του έδωσε η Εκκλησία πορεύεται τώρα για να στολίσει και την εν ουρανοίς Θριαμβεύουσα Εκκλησία του Χριστού μας».

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας έχουμε όλοι την ευχή του.

                                                                                   Παρατηρητής της Θράκης

Υ.Γ.: Στην οικογένεια του π. Αβραάμ, την πρεσβυτέρα, τα παιδιά του και τις οικογένειές τους, τον φίλτατό μας Μπάμπη, τα Θερμά μας Συλλυπητήρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.