Απο το τιποτα…

Στις μειώσεις των προμηθειών των τραπεζών

Καλά και κακά νέα για τον τραπεζικό κλάδο, και αντίστροφα προφανώς για τους πολίτες, φέρνει η έλευση του νέου έτους.

Αρχικά όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από 1η το Ιανουαρίου ακόμα και τα ψώνια στην λαϊκή θα μπορούν να γίνονται με την χρήση κάρτας ή τραπεζική μεταφορά χρημάτων, καθώς η ύπαρξη POS για το σύνολο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές καθίσταται υποχρεωτική, με μία κάποια περίοδο «χάριτος» έως την 1η Μαρτίου 2024.

Ευνοώντας το τραπεζικό σύστημα σαφώς, που αποκτά και καινούργια «πελατεία» και σύμφωνα με την λογική όχι τους καταναλωτές λίγοι εκ των οποίων κρίνουμε ότι θα επισκέπτονταν την λαϊκή με πλαστικό «χρήμα».

Τα «κακά» νέα για το τραπεζικό σύστημα, και άρα καλό για τους πολίτες, είναι οι μειώσεις στις χρεώσεις για τις διατραπεζικές συναλλαγές και συγκεκριμένα στις χρεώσεις για όσους χρησιμοποιούν ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν που διατηρούν λογαριασμό.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις χρεώσεις DAF (διατραπεζικές συναλλαγές) ήτοι τις χρεώσεις για κάθε συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλες τράπεζες, κατ’ ελάχιστον κατά 25-30%.

Έτσι λοιπόν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι νέες προμήθειες των τραπεζών «πέφτουν» κατά 1 ευρώ το μέγιστο, κατά 0,50 ευρώ το ελάχιστο και κατά μέσο όρο στην πλειοψηφία των τραπεζικών συστημάτων κατά 0,70 ευρώ.

Ειδικότερα οι νέες χρεώσεις θα έχουν ως εξής:

  • Τράπεζα Πειραιώς: έως το ύψος των 2 ευρώ από το ισχύον ποσό των 3 ευρώ.
  • Εθνική Τράπεζα: έως το ύψος του 1,90 ευρώ, από το ισχύον ποσό των 2,60 ευρώ.
  • Alpha Bank: έως το ύψος του 1,80 ευρώ από το ισχύον ποσό των 2,50 ευρώ.
  • Εurobank: έως το ύψος του 1,80 ευρώ, από το ισχύον ποσό των 2,50 ευρώ.
  • Attica Bank: έως το ύψος του 1,50 ευρώ από το ισχύον ποσό των 2 ευρώ.

Οι χρεώσεις μάλιστα αυτές θα πρέπει να είναι σταθερές για διάστημα 3 ετών, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα βάζει και ρήτρα επανεξέτασης για 2 επιπλέον έτη.

Όσοι δε υπόχρεοι, ήτοι οι τράπεζες, δεν συμμορφώνονται θα καλούνται να πληρώνουν νέο πρόστιμο, όπως αναφέρει η ίδια απόφαση.

Όχι ότι οι τράπεζες δεν θα βρουν «πηγή» εξασφάλισης των χαμένων αυτών εσόδων τους από αλλού…

…άλλωστε οι μειώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της έρευνας που διεξήγαγε η επιτροπή ανταγωνισμού από τον Νοέμβριο του 2023 και οδήγησε στην επιβολή προστίμων της τάξεως των 41,7 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες, καθώς και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αλλά κάτι είναι και αυτό!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.