Απο την αποικιοκρατια στον Αδωνι

Απαρατήρητα

Καμία φορά έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να ξεφεύγουμε από την ουσία των δηλώσεων δημοσίων προσώπων και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το περικείμενο, ώστε να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα και τη συγκρότηση καθενός από τα πρόσωπα. Μια τέτοια δήλωση που μπορεί να αξιοποιηθεί ως προς το περικείμενό της είναι και η χθεσινή του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε τηλεοπτικό σταθμό. Ερωτηθείς λοιπόν ο υπουργός για να νέα μέτρα της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να πείσει όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής:

«Ποιες χώρες θα μείνουν απροστάτευτες; Η Ελλάδα από την ίδρυσή της στη μέση της Δύσης και της Ανατολής. Υπάρχει ένας διχασμός του Έθνους από την ίδρυσή του.(…) Η Δύση έχει φύγει μπροστά στους εμβολιασμούς έχει φύγει μπροστά και η Ανατολή έχει μείνει πίσω, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία. Η Ελλάδα όπως είναι διχασμένη σε όλα, είναι διχασμένη σε όλα. Είμαστε στη μέση μεταξύ Δύσης και Ανατολής και για ακόμη μια φορά στην ιστορία μας πρέπει να αποφασίσουμε συλλογικά. Αν θέλουμε να πάμε με τον ορθολογισμό, με την Ευρώπη, την επιστήμη, ή να μείνουμε πίσω. Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κρατάνε στα χέρια τους και τη δική μας τύχη. (…) Η συζήτηση αυτή για το εμβόλιο, από ένα σημείο και μετά δεν έχει νόημα. Έχουμε πάνω από 30 νεκρούς τις τελευταίες ημέρες, είναι ανεμβολίαστοι αυτοί».

Άσχετα λοιπόν από την περίσταση για την οποία χρησιμοποιείται το εν λόγω σχήμα, ορθολογική Δύση-ανορθολογική Ανατολή ή διαυγέστερα Αναπτυγμένη Δύση-Υπανάπτυκτη Ανατολή έχει ενδιαφέρον να πούμε πως έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο παρελθόν. Είναι άλλωστε το βασικό σχήμα πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι αποικιοκρατικές προσπάθειες (να εκπολιτίσουμε τους πρωτόγουνους) ή, αν προτιμάτε, και πιο κοντά στις μέρες μας οι πολεμικές παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ στον χώρο της Μέσης Ανατολής (να φέρουμε τη δημοκρατία). Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως αυτά τα σχήματα που πρεσβεύουν την ανωτερότητα ενός έναντι ενός άλλου είναι που γεννούν τις πάσης φύσεως ρατσιστικές και φασιστικές ιδεολογίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.