Απο τη Βιβλιοθηκη Ξυλαγανης ξεκινα την κοινωνικη του δραση «Διαβαζε για να ζησεις» ο Φιλολογικος Ομιλος Θεσσαλονικης

Θα δωρίσει 270 βιβλία

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στις 12 μ.μ., ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί την Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής στο πλαίσιο της δράσης «Διάβαζε για να ζήσεις», με σκοπό να δωρίσει 270 βιβλία, που κατάφερε να συγκεντρώσει με τη συνεργασία εκδοτικών οίκων, φορέων του πολιτισμού και ιδιωτών.

Η δράση «Διάβαζε για να ζήσεις»

Ο κ. Αντώνης Χαριστός, μέλος του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης εξηγεί για το περιεχόμενο της δράσης, ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε με γνώμονα την κατασκευή μίας νέας λογοτεχνικής παράδοσης. Στόχος εξ αρχής υπήρξε η επιστημονική έρευνα και ανανέωση των οπτικών ερμηνείας της ιστορικής εξέλιξης της εγχώριας λογοτεχνίας, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα. Η συσσωρευμένη γνώμη τίθεται επί τάπητος στο μικροσκόπιο της αναλυτικής εξήγησης των αιτιών που οδήγησαν στη δημοσίευση και τη συγκρότηση ρευμάτων έκφρασης και σκέψης στον ελλαδικό χώρο. Για να οδηγηθούμε, ωστόσο, σε ένα ορισμένο αποτέλεσμα οφείλουμε εκ των προτέρων να ορίσουμε τη δική μας αφετηρία θέασης των πραγμάτων. Η τελευταία περιλαμβάνεται στα πλαίσια του ρεαλισμού και δη του «δομημένου ρεαλισμού», προέκταση του αντίστοιχου ρεύματος του 18ου και 19ου αιώνα, υπό την ανανεωτική κατασκευή των σύγχρονων δεδομένων ανάγνωσης τόσο τού λόγου, όσο και τής αισθητικής αυτού. Το εγχείρημα συνολικά επιδιώκει, μέσα από την εκδοτική δραστηριότητα, να αναδείξει πτυχές τής πνευματικής παραγωγής, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, μέσα από την κριτική αναδόμηση όρων και προϋποθέσεων συγκρότησης του δημόσιου χώρου.

Στη δική μας ερμηνεία των δεδομένων της λογοτεχνίας, το βιβλίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα δημιουργίας και πνευματικής άνθισης. Είναι το εργαλείο στα χέρια των αναγνωστών, μέσα από το οποίο ιδέες, εικόνες, χρώματα, ανθρώπινες σχέσεις, καταστάσεις, συναισθήματα, όλα λαμβάνουν νέα έκφραση, νέο χαρακτήρα και μεταπλάθουν τη φαντασία τής εκάστοτε αλήθειας στις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις τής εκάστοτε προσωπικότητας. Για το λόγο αυτό, στο επίπεδο των δυνατοτήτων μας, καλούμε εκδοτικούς οίκους, φορείς τού πολιτισμού, σε εκστρατεία υπέρ τής ενίσχυσης τοπικών βιβλιοθηκών, ανά την ελληνική επικράτεια. Ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία όπως συγκεντρώσει το σύνολο των βιβλίων ελληνόγλωσσης και ξενόγλωσσης λογοτεχνίας με προορισμό τα ράφια τοπικών βιβλιοθηκών, προς ωφέλεια νέων αναγνωστών και προσέλκυσης αυτών στους αντίστοιχους χώρους κοινωνικής συναναστροφής και αλληλεπίδρασης.

Σκοπεύουμε να επαναλαμβάνουμε τη δράση με τίτλο «Διάβαζε για να ζήσεις» κάθε εξάμηνο. Κάθε εξάμηνο θα αποτελεί κι έναν νέο προορισμό με επίκεντρο το βιβλίο. Ο προγραμματισμός μας έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα και συνάμα κατευθυντήριο οδηγό το 2025, καταληκτική ημερομηνία για τον απολογισμό συνολικά της δράσης και της κοινωνικής απήχησης αυτής.

Πιστεύουμε στον άνθρωπο· να, ένας καλό λόγος για να διαβάζει κανείς λογοτεχνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.