Απο τα υψηλοτερα στην Ελλαδα τα κοστη θερμανσης του ΔΠΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν τα πανεπιστήμια στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ενισχυθούν λόγω της αύξησης των τιμών

Από τα υψηλότερα κόστη θέρμανσης, αλλά και ενέργειας γενικότερα, έχει το ΔΠΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποστάλθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας από όλα τα πανεπιστήμια και έχουν χρονιά αναφοράς το 2019.

Τα πανεπιστήμια ξοδεύουν συνολικά 34.327.444 ευρώ ετησίως για ρεύμα, Πετρέλαιο και φυσικό αέριο (όπου είναι διαθέσιμο), σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία, τα οποία οι Πρυτάνεις έστειλαν στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, προκειμένου να δοθούν επιπλέον χρήματα στα Ιδρύματα, λόγω της αύξησης τιμών της ενεργειακής κατανάλωσης.

Η υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε στους Πρυτάνεις έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και επιπλέον οικονομική ενίσχυση για Πετρέλαιο και φυσικό αέριο, για το οικονομικό έτος 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ΔΠΘ δαπανούσε (υπό κανονικές συνθήκες προ πανδημίας) 2,5 εκ. ευρώ για τις ενεργειακές του ανάγκες, αποτέλεσμα τόσο της διασποράς των εγκαταστάσεων του, αλλά και φυσικά του κλίματος της Θράκης.

Για αυτό άλλωστε και είναι δεύτερο σε κατανάλωση πετρελαίου στη χώρα, πίσω μόνο από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που και αυτό έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση.

Συνολικά στις δαπάνες το ΔΠΘ έρχεται τέταρτο, πίσω από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΕΜΠ.

Το Πανεπιστήμιο της Θράκης κατάβαλε το 2019 1.059.326 ευρώ για το ρεύμα, ενώ στις 746.350 ευρώ έφτασε το κόστος του πετρελαίου που κατανάλωσε.

Αυτά τα ποσά αναμένεται να είναι αρκετά αυξημένα φέτος, λόγω της ανόδου των τιμών, με αποτέλεσμα η βοήθεια από το Υπουργείο Παιδείας να είναι απόλυτα απαραίτητη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντων πως από τα στοιχεία των πανεπιστημίων φαίνεται η σημαντική εξοικονόμηση που είχαν τα ιδρύματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα που είχαν σύνδεση με το φυσικό αέριο, ένα προνόμιο που δεν είχαν άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.