Απο τα συνθηματα των τοιχων στα συνθηματα των ασφαλτων

Κάποιoι τα θεωρούν σύγχρονη πολιτιστική έκφραση, κάποιοι άλλοι απλά βανδαλισμό. Ο λόγος για τα συνθήματα στους τοίχους που «ξεφυτρώνουν» σε απίθανες και πιθανές γωνιές της πόλης, από εγκαταλελειμμένα μέχρι δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια εν χρήσει. Συχνά καταγγελτικό, συχνά πιο προσωπικό, ως «παντοτινή» κατάθεση συναισθημάτων, το περιεχόμενο τους, ποικίλει ανάλογα με την ανάγκη του «δημιουργού» που τα γέννησε. Συχνά, πάλι, ένα σύνθημα είναι η αφορμή για την ανάπτυξη ενός ιδιότυπου διαλόγου, όπου σε ένα σύνθημα προστίθεται ένα δεύτερο. Όπως και να ‘χει όμως την εν λόγω έκφραση την συναντούσαμε μοναχά σε τοίχους.
 
Μια περιδιάβαση μας στους δρόμους της πόλης ανέτρεψε όμως την παραπάνω βεβαιότητα περί τοίχων. Διασχίζοντας την οδό Καβείρων αντικρίσαμε επί της ασφάλτου κάτι που στην αρχή –καθότι μύωπες- έμοιαζε με λάδια, πλησιάζοντας όμως διαπιστώσαμε πως πρόκειται για ένα σύνθημα… Ακατάληπτο για το γνωσιακό μας φορτίο το περιεχόμενο του, στην ουσία πρόκειται για δύο συνθήματα, αφού επί του αρχικού «Με βασανίζεις» κάποιος άλλος, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από το διαφορετικό του γραφικού χαρακτήρα πρόσθεσε τη φράση «Και παίζεις με τον ιδρώτα των παικτών!».
 
Τι μπορεί να εννοούν οι γράφοντες με το παραπάνω δεν το γνωρίζουμε, όμως το καταγράφουμε ως μια «εξέλιξη» των εθών γραφής συνθημάτων. Ποιος ξέρει; Ίσως αυτή η μεταπήδηση από τους τοίχους στις ασφάλτους να οφείλεται και στην αλλαγή των περιπατητικών συνηθειών μας, αφού σ’ αυτόν τον τόπο όλο και περισσότερο σκυφτοί προχωρούμε, οπότε και με αυτόν τον τρόπο ο «καλλιτέχνης» αυξάνει τους αποδέκτες του μηνύματός… Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.