Απο «κοριτσι» «σιδηρα κυρια» της Ευρωπης

Απαρατήρητα

Αν και μεγάλο κομμάτι των χρηστών των social media στην Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας αφιέρωσε τα διαδικτυακά του σχόλια στις εξελίξεις στο GNTP (Greece Next Top Model) δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αφιέρωσαν τον διαδικτυακό τους χώρο στον σχολιασμό της αποχώρησης της «σιδηράς κυρίας» της Ευρώπης και ενδεχομένως την πλέον γνωστή και ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο γυναίκα πολιτικό Άνγκελα Μέρκελ από την γερμανική καγκελαρία, με το τέλος της υφιστάμενης θητείας της.
 
Η μη νέα κάθοδός της στις εκλογές του 2021 και η απόσυρσή της και από την ηγεσία του CDU όπως ανακοίνωσε επίσης, αιφνιδίασε το σύνολο του πολιτικού «προσωπικού» της Γερμανίας, του εκτός Γερμανίας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, οι οποίοι βεβαίως έσπευσαν να «επεξηγήσουν» την απόφασή της, μετά από τέσσερις θητείες και 13 χρόνια εκλογής της.
 
Ο Γερμανικός τύπος δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον σχολιασμό των διεθνών ΜΜΕ, οι οποίοι ναι μεν επισημαίνουν πως η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αδυναμίας της να διατηρήσει πλέον τον έλεγχο εντός του κόμματος, αλλά και να ανακόψει την κατηφορική πορεία του στις δημοσκοπήσεις αλλά και τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές της Βαυαρίας και της Έσσης, εκφράζοντας  την ανησυχία τους για το μέλλον του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας και υπογραμμίζοντας πως πρόκειται όντως για το τέλος μίας εποχής.
 
Και ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου φαίνεται πως αποδέχτηκε με ένθερμο ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, γεγονός διόλου τυχαίο καθότι ιδιαίτερα τα χρόνια του μνημονίου η κ. Μέρκελ ήταν ο βασικός φταίχτης της «κακοδαιμονίας» των Ελλήνων, δεν μπορούμε παρά να της προσδώσουμε τα απαραίτητα εύσημα σε ό,τι αφορά τα όσα η ίδια σηματοδότησε κατά την έως τώρα πορεία της εντός και εκτός των Γερμανικών συνόρων.
 
Ξεκινώντας από το ότι αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα καγκελάριο της Γερμανίας από την Ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871, την πρώτη πρώην πολίτη της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που έγινε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας και εν ολίγοις της πλέον αναγνωρισμένης γυναίκας πολιτικού που κατέρριψε πρότυπα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, εκπρόσωποι των οποίων στάθηκαν πολλάκις με δέος απέναντι στην ίδια και τις αποφάσεις της.
 
 «Το κορίτσι», όπως την φώναζε ο Χέλμουτ Κολ, πολιτικός της μέντορας, που κατάφερε να  κατακτήσει ουσιαστικά τον τίτλο  «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης, μπορεί να αποχωρεί από την Καγκελαρία και την προεδρία του  CDU, αυτό δεν σημαίνει όμως πως η αποχώρησή της αυτή θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής της σταδιοδρομίας, αν και ήδη πηγές του κόμματός της διέψευσαν το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποιο υψηλό πόστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Και μπορεί η είδηση της αποχώρησής της να έφερε και στα χείλη πολλών Ελλήνων το χαμόγελο, η σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα, η οποία το λιγότερο ανησυχητική μπορεί να χαρακτηριστεί, και σε πολιτικό επίπεδο – βλέπε εκλογή Μπολσονάρου στην Βραζιλία, Τραμπ στην Αμερική κ.ο.κ. – ειδικά για την Δύση, η «απώλεια» ενός ισχυρού πρακτικά και ουσιαστικά ηγέτη, δημιουργεί φόβο για τη συνέχεια.
 
Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, όλα μένει να αποδειχτούν. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.