Αντιπολιτευτικη γκρινια για την αυξηση των τελων καθαριοτητας

Απαρατήρητα

Γκρίνια από την πλευρά των περισσότερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο προκάλεσε η αύξηση των τελών καθαριότητας για το 2019.
 
Να υπενθυμίσουμε πως τα τέλη καθαριότητας αυξάνονται στο Δήμο Κομοτηνής κατά περίπου 14%, λόγω της απόφασης της ΔΙΑΜΑΑΘ, που από την άνοιξη έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής όπου καταλήγουν τα απορρίμματα του Δήμου, να αυξήσει το τέλος απορριμμάτων του Δήμου Κομοτηνής από 17 ευρώ/τόνο στα 54 ευρώ /τόνο.
 
Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος στο Δήμο για την καθαριότητα περίπου 20%, το οποίο, με δεδομένο ότι τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά, δηλαδή τα έξοδα θα πρέπει να είναι ίσα με τα έσοδα που καταβάλλουν μέσω των συγκεκριμένων τελών οι δημότες, πρέπει να μετακυλήσει στους δημότες, όμως η τελική αύξηση είναι μικρότερη λόγω κινήσεων για τη μείωση δαπανών σε άλλους τομείς της καθαριότητας, με την απόκτηση 4 απορριμματοφόρων.
 
Όμως οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την αύξηση, με την επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου και της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή να εκφράζουν την άποψη πως το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη δεν δικαιολογεί το ύψος των τελών.
 
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης εξήγησε ότι στα ανταποδοτικά μπαίνουν τα έξοδα, και από αυτά καθορίζεται και το ύψος των εσόδων, που πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τα τέλη.
 
Αυτό δεν φάνηκε να πείθει τις επικεφαλής των παρατάξεων, παρόλο που ο κ. Καραΐσκος από την πλευρά του Σπάρτακου υπερψήφισε την αύξηση, σημειώνοντας πως είναι ουσιαστικά αδύνατον να γίνει κάτι άλλο με δεδομένο τη φύση των ανταποδοτικών.
 
Την αύξηση καταψήφισε και ο κ. Νίκος Φακιρίδης από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο οποίος όμως προσέγγισε διαφορετικά το θέμα, σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι η φύση των ανταποδοτικών, που μετακυλούν το βάρος της καθαριότητας στους δημότες, και όχι ο υπολογισμός, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει πως οι άλλες παρατάξεις δεν έχουν πρόβλημα με την ανταποδοτικότητα, που εν τέλει προκάλεσε αυτή την αύξηση, παρόλο που την καταψήφισαν.Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.