Αντι ανακαινιση εστιων στην Καβαλα… ακινητο στην Σινδο για το ΔΙΠΑΕ

Θεώρησε πως το κόστος της ανακίνησής τους ήταν πολύ υψηλό

Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη έκανε το KAVALAPOST για το θέμα της ανακαίνισης των πανεπιστημιακών εστιών στην Καβάλα, μιας και όπως φαίνεται το ΔΙΠΑΕ θεώρησε πως το κόστος της ανακίνησής τους ήταν πολύ υψηλό, για αυτό και αποφάσισε την αγορά κτιρίου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, την προμήθεια εξοπλισμού για τις παλιές Φοιτητικές Εστίες Σίνδου και τη μελέτη νέου κτιρίου φοιτητικών εστιών στις Σέρρες.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, είχε διασφαλισεί στο πλαίσιο προγραμματισμού και ενεργοποίησης του «Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) 2021-2025» του Υπουργείου Παιδείας τη δέσμευση ποσού 2.600.000 ευρώ για την ανακαίνιση των τριών κτιρίων των Φοιτητικών Εστιών Καβάλας.

Τον Οκτώβριο του 2022 πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας δίνει στα ΑΕΙ  δυνατότητα υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης που αφορούν αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και σίτισης φοιτητών, και έτσι η διεύθυνση τον Απρίλιο του 2023 ολοκλήρωσε τη σχετική μελέτη και συγκέντρωσε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπει η ανωτέρω πρόσκληση του Υπουργείου, ετοιμάζοντας τον προς υποβολή φάκελο πρότασης χρηματοδότησης του έργου, τον οποίο υπέβαλε για έγκριση στην τότε Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, η οποία αποφάσισε την αναβολή της λήψης απόφασης.

Παράλληλα, εξουσιοδοτημένα μέλη της ζήτησαν τη μείωση του προϋπολογισμού του έργου της ανακαίνισης, προκειμένου να διασφαλιστεί κονδύλιο και για την αγορά ακινήτου στην περιοχή της Σίνδου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως φοιτητική εστία.

Μετά την άρνηση της Τεχνικής Υπηρεσίας Καβάλας να μειώσει τον προϋπολογισμό της μελέτης (με γνώμονα την πληρότητα και τη βέλτιστη λειτουργικότητα των τριών κτιρίων των φοιτητικών εστιών μετά την ολοκλήρωση του έργου), τα μέλη της επιτροπής στέλνουν έγγραφο, στο οποίο εκτός άλλων αναφέρεται ότι:

«Η οποιαδήποτε ανακαίνιση είναι καταδικασμένη να αποτύχει αφού η τεχνική υπηρεσία αδιαφορεί και δεν μπορεί να συντηρήσει την εστία».

«Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ελλείψεις της μελέτης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ώριμη και επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος»

«Επίσης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τον αριθμό των ανθρωποωρών που ξοδεύτηκαν για την σύνταξη της μελέτης σας και με τίνος την εντολή πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, απασχολώντας τη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Αυτό που βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι αφενός η κατηγορία ότι η Τεχνική Υπηρεσία αδιαφορεί και δεν μπορεί να συντηρήσει την εστία, αλλά και ζητούν να μάθουν γιατί η υπηρεσία ασχολήθηκε με το θέμα, μιας και όπως φαίνεται, η πρωτοβουλία στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν είναι επιθυμητή.

Οι εστίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, και είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, μέχρι να βρεθούν τα κονδύλια, αν και φαίνεται πως η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ δεν φαίνεται να θεωρεί πως μπορεί να γίνει οτιδήποτε για τις εστίες.

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε βέβαια το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα Τμήματα της Καβάλας και της Δράμας οδεύουν προς το ΔΠΘ, αν βέβαια ποτέ εμφανιστεί το νομοσχέδιο, το οποίο περιμένουμε από τον Νοέμβριο και ακόμα βρίσκεται στο δρόμο. Το πλήρες ρεπορτάζ,  μπορείτε να το δείτε εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.