Αντε και στα δικα μας!

Γυναικεία κυριαρχία στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Φινλανδίας

Σε πρόσωπο των ημερών, και δικαίως, έχει αναδειχθεί η νέα πρωθυπουργός της Φιλανδίας Sanna Marin, η οποία σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα της αρχηγού μιας πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού.
 
Η μόλις 34 ετών, μέχρι πρότινος, υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας επιλέχθηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της για να αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντι Ρίνε και αποτελεί – από σήμερα το μεσημέρι όταν και θα αναλάβει τα καθήκοντά της – τη νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργό στον κόσμο.
 
Αξιοσημείωτο δε το γεγονός ότι θα κληθεί να ηγηθεί μίας κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής σε τέσσερα εκ των πέντε συνολικά κομμάτων που την αποτελούν.
 
Η Marin θα είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός και η νεότερη στην ιστορία της σκανδιναβικής αυτής χώρας, είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019.
 
Αξιοσημείωτα είναι και άλλα χαρακτηριστικά της όπως το γεγονός ότι ανατράφηκε από μία οικογένεια αποτελούμενη από δύο γυναίκες, γεγονός που όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ναι μεν της δημιούργησε προβλήματα ως προς το να μιλήσει ανοιχτά για την οικογένειά της, αλλά ουδέποτε έπεσε θύμα εκφοβισμού ακριβώς γιατί η ίδια δεν το επέτρεψε «μυούμενη» από μικρή στις αξίες της ισότητας των ανθρώπων ανεξαρτήτως λοιπών «χαρακτηριστικών» όπως αξιοσημείωτο αποτελεί και το γεγονός ότι ούτε από πολιτικό τζάκι προέρχεται ούτε από ευκατάστατο νοικοκυριό, ενώ αποτελεί το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που αποφοίτησε από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση.
 
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα βλέπουμε την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική «με τα κιάλια». Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πλέον πρωθυπουργού μας ότι δεν έβρισκε γυναίκες για τις υπουργικές θέσεις της κυβέρνησης ή η παρουσία μόλις δύο γυναικών στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ κ.α.. Όπως βλέπουμε την ελάχιστη συμμετοχή γυναικών σε υψηλές θέσεις ευθύνης δημοσίων και λοιπών φορέων και συλλογικοτήτων, βλέπετε τους «πανηγυρισμούς» όπως σωστότατα επισήμανε συνάδελφος δημοσιογράφος για την εκλογή γυναίκας προέδρου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, αντίστοιχοι με αυτούς στην Ροδόπη στο πρόσφατο παρελθόν με την εκλογή της κ. Γιάννας Χατζηαντωνίου στην διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και πολλά πολλά άλλα γνωστά και καταγεγραμμένα.
 
Για όσους βιαστούν να κρίνουν να πούμε πως ήδη υπάρχουν εκείνες οι φωνές που θέτουν εν αμφιβόλω την επιτυχία του «εγχειρήματος» μιας και η Marinαναλαμβάνει την πρωθυπουργία εν μέσω ενός απεργιακού κύματος, το οποίο θα σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας από σήμερα, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και σε μία περίοδο που η Φινλανδία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο και μέχρι το τέλος του χρόνου και έχει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ να καταλήξει σε έναν νέο προϋπολογισμό για το μπλοκ.
 
Η επιτυχία ή όχι της δικής της πρωθυπουργίας θα κριθεί από την ιστορία και σίγουρα το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός ωστόσο που διόλου δεν μειώνει την σημασία της εκλογής της και τα πολλά υποσημαινόμενα αυτής, για πλειάδα «ανοιχτών» ακόμα ζητημάτων στην Ελληνική και όχι μόνο πραγματικότητα, με πρώτο και κυρίαρχο εξ αυτών την απτή αποτύπωση του όρου «ανανέωση πολιτικού προσωπικού» που με τεράστια αποτυχία οι δικοί μας πολιτικοί εκπρόσωποι, άντρες και γυναίκες, θεωρούν πως εκπροσωπούν.
 
Δικαίως λοιπόν το πρόσωπο των ημερών. Άιντε και στα δικά μας! Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.