Ανοιγει ο δρομος των αποζημιωσεων απο τραπεζες σε θυματα ηλεκτρονικης απατης

Προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης

Μια από τις ευχάριστες ειδήσεις των ημερών ήταν και αυτή που αφορά στην δυνατότητα αποζημίωσης των καταναλωτών από τις τράπεζες στην περίπτωση που πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης και η οποία προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που βρισκόταν έως και χθες το απόγευμα σε διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να δώσει έστω μια μικρή ανάσα σε θύματα ηλεκτρονικών απατών όπως η υπεξαίρεση κωδικών της χρεωστικής τους κάρτας, η οποία βέβαια θα δίνεται υπό προϋποθέσεις και για ποσό άνω των 1.000 ευρώ που είναι και το ποσό μέχρι το οποίο θεωρείται ότι φέρει ακέραια την ευθύνη ο κάτοχος της κάρτας.

Προφανώς και πρόκειται για ρύθμιση που επιχειρεί να ανακουφίσει όσους καταναλωτές έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης, ο αριθμός των οποίων καθημερινά βαίνει αυξανόμενος. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο αριθμός των συναλλαγών απάτης το α΄ εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 136.153 με την αξία των συναλλαγών απάτης να διαμορφώνεται σε 6,24 εκατ. ευρώ, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα (117.000) τα περιστατικά απάτης αφορούν συναλλαγές χωρίς τη φυσική παρουσία κάρτας.

Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που σπεύδουν να επισημάνουν πως οι τράπεζες, που δεν έχουν επιδείξει είναι η αλήθεια μας τα «φιλοκαταναλωτικά» τους χαρακτηριστικά πολλές φορές έως και καμία, θα κατεβάσουν το όριο των ηλεκτρονικών τους συναλλαγών στο ποσό των 1.000 ευρώ ούτως ώστε στην ουσία η ρύθμιση αυτή να καταστεί «άχρηστη» για τους καταναλωτές που θα σπεύδουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ως προς τα αντανακλαστικά της πολιτείας…κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.