Ανοιχτα βιβλιοπωλεια σημαινει «ανοιγμα» στη ζωη

«Τα βιβλιοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που λειτουργούν τα φαρμακεία»

Έκκληση προς την κυβέρνηση να κρατήσει τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά κατά την διάρκεια εφαρμογής των νέων μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, ήτοι του lockdown, απευθύνει δια επιστολής η Σύμπραξη Εκδοτών.

Στην ουσία οι εκδότες ζητούν από τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Ιταλία και το Βέλγιο υπογραμμίζοντας το προφανές τουλάχιστον στα δικά μας μάτια και αυτιά, την συμβολή του βιβλίου και στην ελληνική κοινωνία στην διατήρηση της ψυχικής και πνευματική μας υγείας αλλά και στο να περάσουμε το νέο αυτό διάστημα εγκλεισμού στο σπίτι δημιουργικά.

Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική ούτε εμείς ούτε οι εκδότες, επισημαίνοντας την αξία ενός καλού αναγνώσματος και το πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλώς «θεραπευτικά» για τον αναγνώστη. Πέραν των προφανών και επιστημονικά τεκμηριωμένων που αφορούν στην βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την γνώση, την πνευματική εγρήγορση κ.ο.κ. τις διεξόδους που μπορεί να μας προσφέρει από μία καθημερινότητα δύσκολη, όπως αυτή που βιώνουμε εκ νέου τώρα και και και.

Στην επιστολή τους οι εκδότες αναφέρονται σε αυτή ακριβώς την λειτουργία του βιβλίου, ως «κύριο συμπαραστάτη» της ελληνικής κοινωνίας κατά την διάρκεια του πρώτου διμήνου που «Μείναμε Σπίτι» όπως επισημαίνουν και την συμβολή των μικρών βιβλιοπωλείων που όχι απλά εναρμονίστηκαν πλήρως με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, «συστήνοντας» και νέους τρόπους άμεσης και ασφαλούς εξυπηρέτησης του κοινού.

«Ο κόσμος του βιβλίου διαβεβαιώνει τους πάντες ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι τα βιβλιοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που λειτουργούν τα φαρμακεία. Με τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά, ο κοινωνικός περιορισμός δεν θα καταλήξει πολιτιστική απομόνωση και θα στηριχθούν και όσοι από τους συμπολίτες μας δεν έχουν εξοικείωση και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στο βιβλίο, τον μοναδικό, πολύτιμο και διαχρονικό σύντροφο όλων μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, τόπου κατοικίας. Η ανάγνωση είναι ζωή, τα βιβλιοπωλεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ένα μήνυμα που προσυπογράφουμε όλοι! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.