Ανησυχια στην γειτονα για την ελληνικη κριση

Για την ανησυχία της γείτονα χώρας, σε ό, τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία της από την επιδείνωση της ελληνικής κρίσης διαβάζαμε χθες σε αρκετά ρεπορτάζ κυρίως διαδικτυακών ΜΜΕ.
 
Συγκεκριμένα όπως διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η Βουλγαρία προβληματίζεται για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην οικονομία της από ενδεχόμενη επιδείνωση της ελληνικής κρίσης, δεδομένων των στενών οικονομικών σχέσεών της με το Νότο και φυσικά λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα και η τέταρτη εξαγωγική αγορά της Βουλγαρίας.
 
Η κάμψη στις συναλλαγές, το ενδεχόμενο επιστροφής εργαζομένων από την Ελλάδα αλλά και το ενδεχόμενο δυσκολιών στη χρηματοδότηση κοινών έργων είναι οι κύριοι λόγοι ανησυχίας, τους οποίους μάλιστα επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως «η ελληνική κρίση θα έχει επιπτώσεις στη Βουλγαρία, καθώς έχουμε εμπορικές συναλλαγές, ενώ πολλοί Βούλγαροι εργάζονται στην Ελλάδα. Εάν αυτοί επιστρέψουν, τότε, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί» ενώ έκανε ειδική μνεία και στην οικονομική δυνατότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση κατασκευής κοινών έργων, όπως ο κόμβος διακίνησης φυσικού αερίου.
 
Μάλιστα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της γείτονα χώρας για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενεργοποίηση πλαισίου υποστήριξης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία της.
 
Την ίδια ώρα βέβαια η «ανταλλαγή πληθυσμών» υπό την μορφή τουριστών, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τη Ροδόπη και τις περιοχές κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Νυμφαίας, καλά κρατεί, καθότι παρά την πολιτική και οικονομική αστάθεια των ημερών που αντιμετωπίζει η χώρα, τόσο οι Βούλγαροι, καταφθάνουν κατά μιλιούνια στις παραλίες της Ροδόπης, όσο και οι Ροδοπίτες/ Ροδοπίτισες επιλέγουν την γείτονα για μικρές, ολιγοήμερες, εμπορικού κυρίως ενδιαφέροντος αποδράσεις.
 
Βέβαια θα μου πείτε τώρα, άλλο το ένα άλλο το άλλο, καθώς εδώ μιλάμε για εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο και ο τουρισμός εμπόριο δεν είναι; Τα μηνύματα του οποίου τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι ενθαρρυντικά…Ίδωμεν…Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.