Ανησυχια σε καποιους ΟΤΑ για τη μεταφορα της εισπραξης του ΕΝΦΙΑ

Απαρατήρητα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης τις ημέρες που προηγήθηκαν και με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον την επικαιρότητα και τον σχολιασμό που ακολούθησε. Μεγάλο κομμάτι αυτού «περιορίζεται» στο θέμα της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση, η οποία σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος θα γίνει «σταδιακά» μετά το 2021 ούτως ώστε να καταστεί εφικτός ένας λειτουργικός τρόπος λειτουργίας του εν λόγω «μέτρου».
 
Προς το παρόν δεν έχουμε βέβαια μεγαλύτερη ενημέρωση, εν αντιθέσει με τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες που διατυπώνονται και από φορείς της αυτοδιοίκησης για την πιθανή υλοποίηση των προαναφερθέντων και, κυρίως, τα όσα συνεπάγεται η «μεταφορά» αυτή για τα οικονομικά των Δήμων.
 
Καμπανάκι το οποίο, στο παρελθόν, είχε κρούση και η ΚΕΔΕ επ’ αφορμής της πρώτης σχετικής εξαγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας μάλιστα τότε πως «δεν πρέπει αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των Κ.Α.Π. από τους πόρους που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων (κι όχι μόνον τον ΕΝΦΙΑ), γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως της περιφέρειας, αφού δεν θα μπορούν να έχουν τα απαραίτητα έσοδα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους μόνον από τη συγκεκριμένη πηγή».
 
Μία λογική που φαίνεται πως βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε μεγάλο κομμάτι της αυτοδιοίκησης, κυρίως των  Δήμων εκείνων, μεταξύ αυτών και οι της Ροδόπης, που δεν αναμένεται να βγουν κερδισμένοι από κάτι τέτοιο, πόσω δε μάλλον όταν θα δουν τα μειωμένα έσοδά τους να περικόπτονται ακόμα περισσότερο.
 
Βεβαίως, το είπαν και πιο απλά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ χθες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή, καθώς συνεπάγεται πως οι δήμοι με χαμηλές αξίες ακινήτων —άρα και χαμηλά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ—  δε θα έχουν τους πόρους να συντηρήσουν τις υπηρεσίες τους, οδηγώντας νομοτελειακά σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.
 
Πέραν των προαναφερθέντων  —θα δεχτούμε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή του «μηχανισμού εξισορρόπησης» που υποσχέθηκε η νέα κυβέρνηση προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφαινόμενες ανισότητες—, απομένουν όμως και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τον μηχανισμό που θα στηθεί για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, πώς αυτή θα διασφαλιστεί, ειδικά σε «χρεοκοπημένους» δήμους, αλλά και το πώς η ίδια αυτοδιοίκηση θα ανταπεξέλθει στο βάρος που αντιστοιχεί σε αυτό το εισπρακτικό μέτρο.
 
Εν αναμονή!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.