Ανενεργο το 64% των επιχειρησεων στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης, και δεν φαινεται φως

Απαρατήρητα

Στα εκατοντάδες ανενεργά κουφάρια βιομηχανιών, που «στολίζουν» όλες τις βιομηχανικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αναφέρεται ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο χρησιμοποιεί την καταγραφή που έκανε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ το 2019 για τις Βιομηχανικές Περιοχές.

Σε αυτή, το 64% των επιχειρήσεων εντός της ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν λειτουργούσαν, και πιστέψτε μας, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί από τότε.

Άλλωστε πολλές φορές έχουμε αναφερθεί, και σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας, στην ερήμωση της ΒΙΠΕ, χρησιμοποιώντας μάλιστα και την συγκεκριμένη έρευνα.

Όμως αυτό που φαίνεται είναι ότι δύο χρόνια μετά, το ένα πανδημίας, τίποτα δεν φαίνεται να προχωρά, εκτός ίσως, από επενδύσεις εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που όμως σίγουρα δεν μπορούν να καλύψουν μόνα τους τις ελλείψεις στην υπόλοιπη ΒΙΠΕ, και τις κενές θέσεις εργασίας.

Αξίζει όμως να σημειωθεί, όπως αναφέρεται στην έρευνα του ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι τροχοπέδη στο να ξαναζωντανέψουν οι ΒΙΠΕ, πέρα φυσικά από την παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων 10 ετών, που ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα μετά την αποβιομηχάνιση των 20 προηγούμενων ετών, είναι ότι πολλές εκτάσεις είναι δεσμευμένες.

Σύμφωνα με τον ΣΒΕ, και τις προτάσεις που έκανε σε πρόσφατη διαβούλευση για τις Βιομηχανικές περιοχές και Πάρκα, «Κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία η αξιοποίηση των κλειστών βιομηχανοστασίων με νέα επενδυτικά σχήματα, με απελευθέρωση από νομικά και λοιπά βάρη κρίνεται επιβεβλημένη» με την πρόταση να μιλά για νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση -υπέρ και με δαπάνες των φορέων οργάνωσης και εκμετάλλευσης των ΒΙΠΕ.

Βέβαια η αλήθεια είναι, όπως φαίνεται τουλάχιστον, οι ενδιαφερόμενοι για να κάνουν νέα εργοστάσια σε ΒΙΠΕ, και συγκεκριμένα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, δεν σπρώχνονται στην πόρτα, ενώ την τελευταία δεκαετία είδαμε προσπάθειες, ανεπιτυχείς μέχρι τώρα, να επαναλειτουργήσουν κάποιες από αυτές τις κλειστές βιομηχανίες, που ουσιαστικά θα έπαυαν αν προχωρούσε μια τέτοια πρόταση.

Αλλά τι τα θέλετε, όταν η σύνδεση της ΒΙΠΕ με την Εγνατία παίρνει 20 χρόνια, και μετά φροντίζουμε να βάλουμε και διόδια σε αυτή, ενώ η σιδηροδρομική της σύνδεση βρίσκεται εκεί ακριβώς που βρισκόταν τα τελευταία 40 χρόνια, η έλλειψη χώρου είναι το τελευταίο μας πρόβλημα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.