Αναποτελεσματικες (πλεον) στην προστασια οι ασπιδες προσωπου

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο προστίμων όσοι την χρησιμοποιούν σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά

Οι ασπίδες προσώπου δεν προστατεύουν αποτελεσματικά και μάλιστα η χρήση τους ενδεχομένως να επισύρουν πρόστιμα. Αυτό μας είπε το απόγευμα της Δευτέρας στην προγραμματισμένη επίσημη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου διευκρίνισε η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο την μάσκα και ότι δεν θεωρείται μάσκα και υπόκειται στην περίπτωση του προστίμου.

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε πως ορισμένα άτομα γλιτώνουν το πρόστιμο, ή τουλάχιστον στην περίπτωση τους θα υπάρξει επιείκεια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Λίγες ώρες μετά το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο στην οποία αναγράφεται χαρακτηριστικά πως « οι ασπίδες προσώπου(face shields)προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων. Ως εκ τούτου, οι ασπίδες προσώπου δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας».

Μάλιστα στην σχετική εγκύκλιο δίνονται σχετικές οδηγίες που θα πρέπει να πληρούνται στην περίπτωση χρήσης ασπίδων προσώπου, τονίζοντας πως «ασπίδες, που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη (mouth shields) θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας».

Όλα αυτά αρκετούς μήνες, μετά το πρώτο κρούσμα της πανδημίας του κορωνοϊού που πρωτοεισήγαγε τις μάσκες και τις ασπίδες προσώπου στις ζωές μας και με αρκετά παράδειγμα και δημοσίων προσώπων – μεταξύ αυτών και κυβερνητικών στελεχών- που έχουν κάνει χρήση των ασπίδων προσώπου σε «δημόσιες εμφανίσεις».

Και κυρίως αρκετούς μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας και κατ’ επέκταση μετά από επαρκές διάστημα κατά το οποίο οι ασπίδες προσώπου βρίσκονταν παντού και επιλέγονταν από τους πολίτες, με ότι αυτό «μεταφράζεται» σε επίπεδο πωλήσεων και κατ’ επέκταση κερδών για τους παραγωγούς τους.

«Κάλιο αργά παρά ποτέ» βέβαια λέει ο σοφός λαός! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.