«Αν δεν ηταν η Ελενη μας, θα ηταν καποιο αλλο κοριτσι στη θεση της»

Όσα έγιναν την πρώτη μέρα της δίκης για τον βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη

Δραματική ήταν η πρώτη μέρα της δίκης για τον βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αθήνα, με δραματικές καταθέσεις αλλά και έντονα συναισθήματα τόσο εντός όσο και εκτός του δικαστηρίου.
 
Τόσο το έγκλημα, όσο και η δίκη έχει προκαλέσει αίσθηση στο πανελλήνιο, τόσο για το ειδεχθές του εγκλήματος, αλλά και γιατί φάνηκε ότι αυτό αποτελούσε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, η συνεχιζόμενη ύπαρξη του οποίου υποστηρίζεται από μια κουλτούρα σιωπής, που πλανάται πάνω όχι μόνο από το νησί του Αιγαίου, αλλά από όλη τη χώρα.
 
Μάλιστα αυτό το αίσθημα μετέφερε ο πατέρας της άτυχης Ελένης, όταν μέσα στο δικαστήριο φώναξε, προς έναν από τους κατηγορούμενους, πως «Αν δεν ήταν η Ελένη μας, θα ήταν κάποιο άλλο κορίτσι στη θέση της».
 
Και δυστυχώς αυτό φαίνεται ότι αποτελεί την γενικότερη αίσθηση, μιας και ένας από τους κατηγορούμενους είναι υπόδικος και για άλλη υπόθεση βιασμού, τρείς ημέρες μετά την δολοφονία Τοπαλούδη, μιας 19χρονης ΑμεΑ.
 
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το ζήτημα, είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα που είχε γίνει για το βιασμό στην Κομοτηνή τον Φεβρουάριο του 2019, λίγους μήνες μετά το έγκλημα, όταν και είχε τονιστεί ότι μόλις το 15% των καταγγελιών φτάνουν σε καταδίκη.
 
Τότε το παρόν είχε δώσει και η δικηγόρος από τη Ρόδο, η οποία εκπροσωπούσε την 19χρονη ΑμεΑ, κ. Μαρία Κρικοπούλου, η οποία είχε τονίσει πως η κοινωνία μας δεν είναι ακόμα έτοιμη, και πως σε πολλές περιπτώσεις «οι κακές γλώσσες πολύ εύκολα θα πουν ότι η τάδε ήταν προκλητική και στην προηγούμενη ζωή της ή έκανε αυτό και εκείνο». Όλη αυτή η αντίληψη δημιουργεί μια ανασφάλεια στο θύμα, με την οποία θα πρέπει να ζήσει, και να αντιληφθεί πως θα υπάρξει και αυτή η αντίδραση. Όμως και μόνο με τη σκέψη αυτή, το θύμα εγκλωβίζεται στη σκέψη και τον κόσμο του, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωστοποιούνται τέτοια συμβάντα.
 
Μάλιστα είχε αναφέρει πως η διάσταση και η δημοσιότητα που δόθηκε στα εγκλήματα της Ρόδου, περισσότερο έκλεισε παρά άνοιξε στόματα, σημειώνοντας πως εν γνώσει της ιδίας ήρθαν πληροφορίες για, τουλάχιστον, ασελγείς πράξεις των δραστών, με τα θύματα να μην θέλουν να γίνουν πρωτοσέλιδα και να στοχοποιηθούν, και παρά τις προτροπές της ίδιας τα φερόμενα ως θύματα δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια καταγγελία.
 
Και εδώ έγκειται το ζήτημα, που έθιξε ο πατέρας της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη: ότι αν δεν ήταν αυτή, θα ήταν κάποια άλλη. Και δυστυχώς, παρά τους αφορισμούς και τις καταδίκες, πολύ φοβόμαστε ότι το βασικό πρόβλημα, αυτό της σιωπής, δεν έχει αντιμετωπιστεί, ούτε θεσμικά, ούτε κοινωνικά.
 
Προσπάθειες γίνονται και μάλιστα γενναίες, όμως το πρόβλημα, τουλάχιστον κατά την ταπεινή μας άποψη, παραμένει, και δυστυχώς δεν διορθώνεται εύκολα. Άλλωστε με τα ίδια θέματα παλεύουν και κοινωνίες, αν όχι πιο πολιτισμένες, τουλάχιστον πιο οργανωμένες από τη δική μας. Το πρώτο βήμα όμως για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, είναι να το παραδεχτούμε, και ακόμα φαίνεται να βρισκόμαστε στην αρχική προσπάθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.