Αμα δεν θελεις…

Απαρατήρητα

Κατέρρευσε την προηγούμενη Τετάρτη, τμήμα της στέγης στην Καπναποθήκη του παλιού οθωμανικού μονοπωλίου “Ρεζή”, στην Ξάνθη, το κτίριο της οποίας χρησιμοποιείται μερικώς και το τμήμα που έχει καταρρεύσει δεν είναι σε χρήση.
 
Η κατάρρευση έτυχε να συμβεί μερικές μέρες πριν το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με θέμα τις όψεις των Βαλκανικών πόλεων, όπου ο κύριος ομιλητής, ο κ. Πρέπης, αναφέρθηκε στη διάσωση και την διαχείριση των μνημείων στην Βαλκανική μετά το 1990.
 
Να σημειωθεί ότι τα μνημεία που ανέφερε, καταστράφηκαν λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και εμείς στην Ελλάδα, δεν χρειαζόμαστε πόλεμο για να καταστρέψουμε τα μνημεία μας ή έστω τα διατηρητέα κτίριά μας, το κάνουμε και χωρίς αυτόν.
 
Άλλωστε στην χώρα μας τα διατηρητέα μένουν, χωρίς να επισκευαστούν, μέχρι τελικά να πέσουν από τον καιρό, ώστε να χάσουν την ιδιότητά τους, και μετά να κάνουμε ό,τι θέλουμε.
 
Το πρόβλημα τελικά, αφορά την κοινωνία, και όχι τους φορείς ή τις πολιτικές ηγεσίες.
 
Ας πάρουμε παράδειγμα ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης μας, την Τσανάκλειο, η οποία, έχοντας περάσει από χίλια κύματα, βρίσκεται, ελπίζουμε, στις τελευταίες φάσεις της ανακατασκευής της.
 
Παρόλο που είχε εγκαταλειφθεί μετά την μετακίνηση της Πρυτανείας στην πανεπιστημιούπολη, η κοινωνία της Κομοτηνής, ουδέποτε εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη της, με αποτέλεσμα για χρόνια να έχει παραδοθεί στα στοιχεία της φύσης.
 
Και μπορεί δύο δημοτικές αρχές να έκαναν κινήσεις για την επισκευή της, όμως οι κινήσεις αυτές ήταν από την αρχή αποσπασματικές, και ποτέ δεν είχαν το βάρος την κοινής γνώμης πίσω τους, μιας και, ας είμαστε ειλικρινείς, υπήρχε ενδιαφέρον για την επισκευή της, αλλά δεν χάσαμε και τον ύπνο μας για αυτή.
 
Και αυτή, αν όχι αδιαφορία, έλλειψη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, επεκτείνεται και σε όλα τα κτίρια της πόλης, μιας και όπως φαίνεται, η συλλογική μνήμη στην πόλη μας δεν συνδέεται με τα κτίρια, ούτε με σημεία της.
 
Οι αιτίες για αυτό ξεπερνούν τα όρια, και τις δυνατότητες, ενός σχολίου όπως αυτό, όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλογιστούμε, τι κρατάμε, ή τι χάνουμε, με αυτή την «χαλαρή» μας προσέγγιση στο δημόσιο χώρο αλλά και στην πόλη μας. Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.