Αλλαγες στον «κοινοβουλευτικο χαρτη» με επιστροφη Στυλιανιδη;

Εν αναμονή μιας κρίσιμης απόφασης, που δεν αποκλείεται να φέρει ανακατατάξεις στον «κοινοβουλευτικό χάρτη», τοπικά στη Ροδόπη αλλά και πανελλήνια, βρίσκονται τα επιτελεία αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για την απόφαση που θα εκδώσει το ανώτατο εκλογοδικείο επί των προσφυγών, που είχαν υποβληθεί από πολίτες των νομών Ροδόπης, Ξάνθης και Κέρκυρας κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 στις επίμαχες τρεις εκλογικές περιφέρειες. Θυμίζουμε ότι επρόκειτο για τις 3 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία, μολονότι κατέλαβε τη δεύτερη θέση, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή. Στην προσφυγή τους οι πολίτες υποστήριζαν ότι η κατανομή των εδρών στις 3 τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες ήταν αντισυνταγματική, με το αιτιολογικό ότι αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης και της ισότητας της ψήφου.
 
Στο νομό Ροδόπης θύμα της «παραδοξότητας» του ισχύοντος εκλογικού νόμου είχε πέσει ο πρώην βουλευτής και Υπουργός, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ παρόμοιο «πάθημα» υπέστη και ο συνάδελφός του από την Ξάνθη, κ. Αλέξανδρος Κοντός. Η πολιτική τύχη των δύο ανδρών, καθώς και άλλων 10 υποψήφιων και εν ενεργεία βουλευτών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση, αναμένεται να κριθεί οριστικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που οι πληροφορίες μας θέλουν να συνεδριάζει το ειδικό δικαστήριο για την εξέταση των προσφυγών, που είχαν καταθέσει οι πολίτες. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η σχετική εισήγηση της υπόθεσης φέρεται να είναι θετική έναντι του αιτήματος των προσφευγόντων πολιτών. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον τα μέλη του δικαστηρίου συνηγορήσουν στην κρίση του εισηγητή, τότε θα πρέπει να αναμένουμε έναν μίνι «πολιτικό σεισμό».
 
Βεβαίως, δεν υφίσταται ζήτημα διαφοροποίησης των συσχετισμών στις δυνάμεις των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά εφόσον το Εκλογοδικείο κρίνει αντισυνταγματική την επίμαχη κατανομή των βουλευτικών εδρών, τότε θα προκληθεί μια «καραμπόλα» η οποία θα επηρεάσει 6 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Για την ακρίβεια, η πιθανή δικαίωση των κ.κ. Στυλιανίδη και Κοντού θα σημάνει την αφαίρεση της βουλευτικής έδρας από τους κ.κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Γρηγόρη Στογιαννίδη σε Ροδόπη και Ξάνθη, ενώ το ίδιο θα συμβεί ανάμεσα στους πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Κέρκυρας. Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία θα απωλέσει τρεις βουλευτικές έδρες από τις εκλογικές περιφέρειες Α’ Θεσσαλονίκης, Β’ Αθηνών και Υπολοίπου Αττικής, με πιθανά θύματα τους εν ενεργεία «γαλάζιους» βουλευτές, κ.κ. Έλενα Ράπτη, Κατερίνα Παπακώστα και Θανάση Μπούρα. Στην περίπτωση αυτή, ευεργετημένοι θα αποδειχτούν οι τρεις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έμειναν οριακά εκτός της ελληνικής βουλής.
 
Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις… Θ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.