Αισθητηρες κενων θεσεων παρκινγκ στην Αλεξανδρουπολη

Στην Κομοτηνή πότε;

Σε λειτουργία βρίσκεται η πιλοτική εφαρμογή των αισθητήρων παρκαρίσματος στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον Δήμο, με την εφαρμογή ParkALot που είναι διαθέσιμη για κινητά Android και iPhone, να διευκολύνει τον οδηγό στον άμεσο εντοπισμό των ελεύθερων θέσεων και χώρων στάθμευσης που ελέγχονται με τεχνολογικά μέσα. Τον πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα των χώρων στάθμευσης και τον δρομολογεί προς την επιλεγμένη θέση στάθμευσης.

Οι αισθητήρες παρκαρίσματος βρίσκονται σε μέρος της οδού Βενιζέλου, στην αρχή της 14ης Μαΐου, σε δύο θέσεις ΑμεΑ απέναντι από το δημαρχείο και σε μία θέση ΑμεΑ μπροστά από τη δημοτική βιβλιοθήκη, επί της Αίνου.

Την εφαρμογή ParkALot μπορεί να κατεβάσει κανείς από το κινητό του είτε από Playstore είτε από το Appstore. Αφού την κατεβάσει, καταχωρεί τα προσωπικά στοιχεία με λατινικούς χαρακτήρες, επιλέγει τον δήμο Αλεξανδρούπολης στην εφαρμογή και κάνει μετάβαση. Για να μπορέσει η εφαρμογή να τεθεί σε λειτουργία θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η εύρεση τοποθεσίας του κινητού.

Οι αισθητήρες για το πάρκινγκ είναι μια αρκετά παλιά ιδέα, και έχει κατατεθεί και στην Κομοτηνή κατά διαστήματα. Να θυμίσουμε μάλιστα πως στο πλαίσιο των διαφόρων εργασιών αναβάθμισης που γίνονται τόσο στο ιστορικό κέντρο, όσο και στους εμπορικούς χώρους της πόλης, υπήρχε σκέψη για την τοποθέτηση περίπου 1200 αισθητήρων, που θα βοηθούσαν στην καλύτερη διαχείριση της στάθμευσης στην πόλη.

Από όσο γνωρίζουμε ο Δήμος είχε μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά αν περιλαμβανόταν σε κάποια από τα έργα που προχωρούν στην πόλη. Εν μέρει είναι κατανοητό, γιατί αφενός για να μπουν οι αισθητήρες θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι ανακατασκευές των δρόμων (από τους οποίους θα περάσει και το αέριο, ο ΟΤΕ και ποιος ξέρει πόσοι ακόμα), αφετέρου για να μπορέσει πραγματικά να δουλέψει το σύστημα, πρέπει να λειτουργήσει η ελεγχόμενη στάθμευση, που για διάφορους λόγους ουσιαστικά είναι ανενεργή.

Όμως με τα έργα στο κέντρο να προχωρούν, μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε αυτή τη μέθοδο, ίσως και όπως έγινε στην Αλεξανδρούπολη, σε πιλοτικό επίπεδο, σε συγκεκριμένους δρόμους (π.χ. στην Ορφέως), για να δούμε πώς (και αν) θα λειτουργήσει.

Θεωρούμε δε πως θα αποτελέσει και ένα χρήσιμο εργαλείο, αν γίνει σωστά, για να κρίνουμε ποιος είναι ο μέσος όρος στάθμευσης, πόσα οχήματα εξυπηρετούνται κ.α. που θα μπορέσει να δώσει και δεδομένα για την συμπεριφορά των οδηγών.

Μάλιστα θα μπορούσε να μπει και δεύτερη σειρά στην αρχή της Λεωφόρου Ηρώων, για να δούμε πόση ώρα μένουν και διπλοπαρκαρισμένα τα οχήματα, σε μια περιοχή που το συγκεκριμένο άθλημα ασκείται με μεγάλο ενθουσιασμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.