Αιγειρος και Κοσμιο τιμησαν τον Αγιο Αθανασιο

Αναβίωσε το κουρμπάνι στην Αίγειρο

Τον προστάτη του Άγιο Αθανάσιο γιόρτασε η Αίγειρος. Παραμονή της εορτής έγινε η περιφορά της εικόνας στους δρόμους του οικισμού και ακολούθησε πανηγυρικός εσπερινός, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νατάσα Λιβεριάδου, Γιάννης Κυριαζής, Γιώργος Θεοχαρίδης καθώς και πλήθος πιστών.

Την ίδια ημέρα οι κυρίες του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Αιγείρου ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για το κουρμπάνι ενώ την ημέρα της εορτής οι τεντζερέδες μπήκαν από νωρίς το πρωί στη φωτιά ώστε το κουμπάνι να είναι έτοιμο και να μοιραστεί μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα του Αγίου Αθανασίου στον ναό της Αιγείρου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί κειμήλιο των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον οικισμό από το Μούζαλη της Ανατολικής Θράκης. Τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν το 1930, ενώ μέχρι τότε οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στη Μεσσούνη στον ναό της Αγίας Τριάδας.

Εορτασμοί και στο Κόσμιο

Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου τιμάται όμως ιδιαιτέρως και στο Κόσμιο όπου υπάρχουν δύο εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο.

Στην εκκλησία εντός του οικισμού που μετρά περισσότερο από 1,5 αιώνα ζωής τελέστηκε και εκεί πανηγυρικός εσπερινός με τους Κοσμιώτες να δίνουν το παρών, ενώ ανήμερα της εορτής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κοσμίου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αθανασίου και ιδιαιτέρως στην προσπάθεια διαφυλάξεως της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης από καινοφανείς και κακόδοξες διδασκαλίες και κάλεσε τους πιστούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να διατηρήσουν ανόθευτη την ελληνορθόδοξη παράδοση και να την μεταδώσουν στη νέα γενιά.

Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αθανασίου και την παρουσία του Μητροπολίτη, ο θρησκευτικός σύλλογος Κοσμίου πραγματοποίησε στην αίθουσα της εκκλησίας την κοπή της βασιλόπιτας του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.