2 σχολεια της Ροδοπης συμμετειχαν στην εκστρατεια καθαρισμων της HELMEPA

Ο λόγος για το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το Δημοτικό Σχολείο Φαναρίου

Δύο σχολεία από τη Ροδόπη, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το Δημοτικό Σχολείο Φαναρίου, συμμετείχαν στους καθαρισμούς που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA το 2021 στη χώρα μας.

Η HELMEPA, για συνεχή 31η χρονιά, και με την ιδιότητα του Εθνικού Συντονιστή, συντόνισε και υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία, τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2021, που αποτελεί την μεγαλύτερη και πλέον αναγνωρισμένη εκστρατεία στο είδος της για την πρόληψη της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα.

Έτσι την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου, το δίκτυο μελών και εθελοντών της HELMEPA ανέλαβαν τον καθαρισμό παραλιών, συνολικού μήκους ακτογραμμής 130 χλμ, συλλέγοντας 283.831 απορρίμματα, συνολικού βάρους 19,5 τόνων. Εκτός από την πρακτική αξία των καθαρισμών με τη συλλογή των απορριμμάτων και την απόθεσή τους στους κάδους, οι εθελοντές/τριες συνέβαλαν και στην επιστημονική μελέτη του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που συνέλεξαν, προσφέροντας έτσι πολύτιμα στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους.

Τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά μίας χρήσης, για ακόμα μια χρονιά, καταλαμβάνουν τις πρώτες (αρνητικές) θέσεις στα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα που βρέθηκαν φέτος στις ελληνικές ακτές. Τα απορρίμματα αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη, και συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες που διαρκούν σε χρήση ελάχιστη ώρα, ωστόσο παραμένουν στις ακτές και το βυθό της θάλασσας για πολλά χρόνια, αποτελώντας σοβαρή απειλή για θαλάσσια ζώα και πουλιά.

Από το 2020, τα δελτία καταγραφής που χρησιμοποιούν οι εθελοντές έχουν προσαρμοστεί, λόγω της πανδημίας COVID-19, ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα απορρίμματα που σχετίζονται με τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες και γάντια μιας χρήσης). Οι μάσκες και τα γάντια καταλαμβάνουν την 17η θέση φέτος (3.112 τεμάχια), θέση πολύ υψηλή αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα προϊόντα έχουν μπει στη ζωή μας μαζικά μόλις τα τελευταία 2 χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.