1923-2023: 100 χρονια απο την ιδρυση της Νεας Ορεστιαδας

100 χρόνια δημιουργίας, 100 χρόνια προόδου

Σε ποια πέτρα σε ποιο χώμα

να ριζώσεις τώρα πια

κι απ’ τον θάνατο ακόμα

πιο πικρή είσαι προσφυγιά.

Πυθαγόρας Παπασταματίου, «Η προσφυγιά»

Το 2023 η νεώτερη και βορειότερη πόλη της Ελλάδας, η Νέα Ορεστιάδα εορτάζει τα 100 χρόνια ζωής της. Ήταν το 1923 όταν Καραγατσιανοί και Αδριανουπολίτες αναγκάστηκαν, μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και τη Μικρασιατική Καταστροφή, μετά και τη συμφωνία του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον  Ισμέτ Πασά, να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, να περάσουν στην αντίπερα όχθη του Έβρου και να «αναγεννηθούν» στη νέα πατρίδα, δημιουργώντας στην περιοχή Κουμ Τσιφλίκ τη Νέα Ορεστιάδα.

Η πορεία τους καθοδηγήθηκε από «φωτισμένους» ανθρώπους, χάρη στη μέριμνα των οποίων ιδρύθηκε και άκμασε η νέα πόλη. Ποιος άραγε μπορεί να λησμονήσει την ανυπολόγιστη προσφορά του αείμνηστου Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολύκαρπου Βαμβάκη, του Γενικού Διοικητή της Θράκης Σπύρου Δάσιου, της 11ης Διλοχίας Μηχανικού του ελληνικού στρατού με Διοικητή τον Ταγματάρχη μηχανικού Σωτήριο Μαυρογάνη, του μηχανικού Γεώργιου Μαγκλή και των χιλιάδων εκείνων αφανών ηρώων, απλών κατοίκων, που από τη λάσπη και τα άχυρα δημιούργησαν ένα σύγχρονο αστικό τοπίο;

100 χρόνια αργότερα, η Νέα Ορεστιάδα συνεχίζει να εντυπωσιάζει για την εξαιρετική της ρυμοτομία, το πλούσιο φυσικό της τοπίο, την ευγένεια και την καλοκαρδοσύνη των κατοίκων της, τη λαογραφική της παράδοση, τον γαστρονομικό της πλούτο, τη σημαντική της παρουσία στον αθλητικό και πολιτισμικό στίβο. Αν και κουκκίδα για πολλούς στον χάρτη καταφέρνει να αφήνει το στίγμα της και να εξελίσσεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.  

Την επέτειο αυτή των 100 χρόνων από την ίδρυσή της ξεκίνησαν ήδη να εορτάζουν στην πόλη, χάρη στη σημαντική συμβολή της Οργανωτικής Επιτροπής, υπεύθυνης για τον εορτασμό, που αποτελείται από την Πρόεδρο κ. Ζήνα Ζάχαρη, δημοτική σύμβουλο και τα μέλη κ. Γιώργο Καλφόπουλο, δημοτικό σύμβουλο, π. Βαρθολομαίο Αστεριάδη, εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, κ. Αθανάσιο Λυμπερίδη, Πρόεδρο του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών – Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα» και κ. Γιάννη Σιωπίδη, συνταξιούχου δασκάλου.

—Αναλυτικότερα, ήδη από τις αρχές του έτους κυκλοφόρησε ένα βίντεο με πλούσια φωτογραφικά τεκμήρια ιστορικής σημασίας, από το Κάραγατς και την εκεί ελληνική παρουσία, μέχρι τη θεμελίωση της Νέας Ορεστιάδας και τη σύγχρονη όψη της, σε δημιουργία του Σωτήρη Σκερλίδη, που βρίσκεται αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του «ΠτΘ» (βλ. εδώ

—Λίγο πιο πρόσφατα όμως, στα μέσα του Μαρτίου, διεξήχθη και επιστημονική διημερίδα με θέμα της πρώτης ημέρας «Η ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας στο ιστορικό γίγνεσθαι: Διεθνείς Συγκυρίες και Προοπτικές» και της δεύτερης «Η Νέα Ορεστιάδα μέσα από τη ματιά των Νέων», με τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημών της περιοχής, δεκάδων νέων Ορεστιαδιτών αλλά και απογόνων Καραγατσιανών και Αδριανουπολιτών. Το αποτύπωμα αυτής της εκδήλωσης, ιστορικής ως έκφανσης του εκατόχρονου εορτασμού, με τις εισηγήσεις των κ. Ιωάννη Μ. Μπακιρτζή, Αν. Καθηγητή του ΤΙΕ/ΔΠΘ, Παντελή Αθανασιάδη, Δημοσιογράφου και Βασίλειου Δ. Παραπαγκίδη, Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, που εξετάζουν την ίδρυση υπό ποικίλες οπτικές, διασώζεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, ως άξιο για περαιτέρω ανάγνωση και μελέτη (βλ. εδώ).

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στη Νέα Ορεστιάδα σε όλη τη διάρκεια του έτους και ο «ΠτΘ» θα είναι «παρών», καταγράφοντας και διασώζοντας το εφήμερο, που υπερβαίνει τη χρονική αυτή στενότητα και ανάγεται σε ιστορική αποτύπωση.

Ας είναι λοιπόν η επέτειος αυτή μια ακόμη αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τη Νέα Ορεστιάδα, την ιστορία και τους ανθρώπους της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.