Συνεχιζεται η «ελευθερη πτωση» της οικοδομικης δραστηριοτητας

Σημάδια ανάκαμψης στην υπόλοιπη Ελλάδα, σταθερά αρνητικοί δείκτες στην ΠΑΜ-Θ

Σε μόλις 1.089 ανήλθαν οι οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν στο σύνολο της χώρας κατά τον μήνα Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2014, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 6,2%, μολονότι οι δείκτες για την επιφάνεια και τον όγκο των νέων οικοδομών κινήθηκαν πτωτικά κατά 6,3% και 3,6% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 1089 οικοδομικές άδειες, οι 1.080 αφορούν σε ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και μόλις 9, ήτοι ποσοστό 0,4% του συνόλου, εκδόθηκαν για λογαριασμό δημόσιου φορέα. 
 
Κατά την περίοδο των τελευταίων 12 μηνών, δηλαδή από το Μάιο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα ανήλθε σε 13.677 οικοδομικές άδειες. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 8% σε σύγκριση με τον αριθμό των οικοδομικών αδειών, που εκδόθηκαν την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2013 – Απριλίου 2014. Κατά την ίδια χρονική περίοδο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 7,5% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2013 – Απριλίου 2014. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι μόλις 2%.
 
Ειδικότερα, τέλος, κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 7,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του έτους 2014. 

Πώς αποτυπώνεται η οικοδομική δραστηριότητα στην ΠΑΜ-Θ

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την οικοδομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, παρατηρούμε τα εξής:
 
•   Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, που εκδόθηκαν τον μήνα Απρίλιο στο σύνολο της Περιφέρειας, είναι μόλις 39. Έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2014, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 47, δηλαδή έχουμε αρνητική μεταβολή της τάξεως του 17%. Πτωτική τάση, εκτός από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εμφανίζουν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ στον αντίποδα, από τις περιφέρειες που κινούνται σε θετικό πρόσημο, ξεχωρίζει η Περιφέρεια Αιγαίου, όπου εκδόθηκαν τον φετινό Απρίλιο συνολικά 50 οικοδομικές άδειες, έναντι μόλις 20 που είχαν εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014. Σημειώνεται ότι, τόσο φέτος, όσο και πέρυσι τον Απρίλιο, το σύνολο των οικοδομικών αδειών, που εκδόθηκε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αφορούσε σε ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, με πλήρη απουσία του δημοσίου. 

 
•   Στον πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ με την οικοδομική δραστηριότητα, που αναπτύχθηκε το τελευταίο 12μηνο, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εμφανίζεται να κατέχει εκ νέου αρνητικό πρόσημο, καθότι οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μέσα στο επίμαχο διάστημα είναι κατά 11,7 λιγότερες σε σύγκριση με τη 12μηνη περίοδο του Μαΐου 2013-Απριλίου 2014. Για την ακρίβεια, οι άδειες που εκδόθηκαν από τον Μάιο του 2014 μέχρι τον περασμένο Απρίλιο ανήλθαν συνολικά σε 609 σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενώ από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 είχαν εκδοθεί 690. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 12μηνο καταγράφονται στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας(-17,6%), Θεσσαλίας(-16,9%) και Αττικής(-16,7%), ενώ αντίθετη εικόνα εμφανίζεται στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας, με αύξηση σε ποσοστό 29,2%, 3,2% και 2,9% αντίστοιχα. 
 
•   Από τις 609 οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ το τελευταίο 12μηνο, μόλις οι 5 αφορούσαν σε δημόσια οικοδομική δραστηριότητα, με τις υπόλοιπες 604 να προέρχονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Για την περίοδο από τον Μάιο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014 η ιδιωτική πρωτοβουλία αντανακλάται στις 672 εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, πράγμα που σημαίνει ότι αρνητική πορεία κατέγραψε κατά το τελευταίο 12μηνο και ο δείκτης της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. 
 
•   Άξιο προβληματισμού είναι ότι κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015, σε μια περίοδο κατά την οποία η οικοδομική δραστηριότητα σε επίπεδο χώρας έκανε κάποια δειλά βήματα προς την ανάκαμψη, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο σχετικός δείκτης παρέμεινε αρνητικός. Συγκεκριμένα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους είχαν εκδοθεί 195 οικοδομικές άδειες στην επικράτεια της Περιφέρειάς μας, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2015 εκδόθηκαν 11 λιγότερες, δηλαδή 184. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με μείωση της τάξης του 5,6% και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με ποσοστό μείωσης 7,6%, είναι οι μόνες περιφέρειες ανάμεσα στις 13, που δεν έδειξαν σημάδια ανάκαμψης μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2015. Αντίθετα, από τις υπόλοιπες 11 περιφέρειες που κινήθηκαν ανοδικά κατά το επίμαχο διάστημα, ξεχωρίζουν τα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο, με 54,7% και 53% αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, για να ακολουθήσουν με διψήφια ποσοστά το Νότιο Αιγαίο(16,5%) και η Κεντρική Μακεδονία (13,8%). 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.