Σωτηρια η καταλληλη προετοιμασια σε περιπτωση φυσικων καταστροφων

Ενημέρωση στο 2ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής από τον Κ. Ιμανιμίδη

Μεθόδους ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι σε περίπτωση πλημμύρας, φωτιάς και σεισμών, παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης 4 Απριλίου στα μέλη του 2ου ΚΑΠΗ Κομοτηνής ο κ. Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, Αρχηγός του σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγωσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
 
Με τη συγκεκριμένη παρουσίαση, τόνισε, δίνουν βαρύτητα σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, στο πώς θα αντιμετωπίσουν τα έκτακτα αυτά συμβάντα, γιατί το πιο σημαντικό θεωρεί πως είναι να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένος ο πολίτης για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις.
 
«Αν είναι προετοιμασμένος για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, τότε οι υπηρεσίες διάσωσης δεν θα χρειαστεί ίσως να επέμβουν γιατί θα καταφέρει να διασωθεί μόνος του και να καταφύγει σε ένα ασφαλές μέρος» τόνισε, μιας και οι υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν να είναι 24 ώρες το 24ωρο δίπλα τους.
 
Έτσι, αν έχουν τη δυνατότητα κίνησης και τον έλεγχο του σώματός τους, θα μπορούν να κάνουν κάποιες βασικές ενέργειες για να γλιτώσουν από μια δύσκολη κατάσταση. 

Απαραίτητη η γνώση και η προετοιμασία 

Ανεξάρτητα ηλικίας, ο κ. Ιμανιμίδης σημείωσε πως θα πρέπει όλοι μας να έχουμε προετοιμάσει το σπίτι μας και την οικογένειά μας, σε όλες τις περιπτώσεις καταστροφών, έχοντας προβλέψει τη δυνατότητα άνετης κίνησης κατά τη διάρκεια της διαφυγής, με σχέδιο, μαζί με την οικογένεια, για να συναντηθούν ξανά σε ένα συγκεκριμένο σημείο μετά τη διαφυγή. Και αυτό γιατί δυστυχώς όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις, μπορεί όλοι να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, και να μην μπορούν να βρεθούν εύκολα.
 
Να σημειωθεί πως υπάρχουν διάφορα σχέδια εκκένωσης από την πολιτική προστασία, όμως συνήθως στη χώρα μας ισχύει το ρητό ότι «δεν θα συμβεί ποτέ σε μένα», όταν όμως συμβεί, είναι πλέον πολύ αργά.
 
Έχει δε διαπιστωθεί πως κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη καταστροφή, υπερισχύει ο πανικός, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι υπηρεσίες διάσωσης όχι μόνο να μην μπορούν να επέμβουν, αλλά να μην μπορούν καν να πλησιάσουν το συμβάν.
 
Για αυτό και ο κ. Ιμανιμίδης θεωρεί πως όπως όλοι είναι έτοιμοι και ενημερωμένοι για την εργασία τους, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο εργασιακό περιβάλλον, έτσι πρέπει να ενημερώνονται και να είναι έτοιμοι για κάθε φυσική καταστροφή.
 
Αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό, όπως δεν είναι και υποχρεωτικό σε οποιαδήποτε χώρα, απλά πρέπει και οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι, ώστε να αντιμετωπίσουν μια φυσική καταστροφή.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.